Confidenţialitate

SRI: Corupția în atragerea banilor europeni, vulnerabilitate suplimentară

Nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient, în condițiile în care numărul atacurilor asupra sistemelor informatice ale instituțiilor de stat a crescut. Avertismentul vine din partea SRI în raportul de activitate pe 2014. Potrivit Serviciului Român de Informații, atacurile cibernetice efectuate de alte state au vizat anul trecut compromiterea unor instituții din domeniile afacerilor externe și interne, apărare, resurse energetice și mass-media.

SRI susține că majoritatea atacurilor cibernetice asupra instituțiilor de stat nu au afectat siguranța națională, însă atacurile sunt tot mai dese și mai sofisticate. Atacurile au urmărit inclusiv compromiterea datelor gestionate de platformele de comerț electronic și fraudarea clienților.

De asemenea, serviciile de informații străine și-au intensificat acțiunile în România. Scopurile lor? Influențarea deciziilor, obținerea de informații de nivel strategic și lezarea intereselor de alianță  și parteneriat ale României. Pe de altă parte, SRI susține că în România corupția încă este mare. Menținerea practicilor de corupție în rândul decidenților din instituțiile publice cu atribuții în evaluarea, avizarea și monitorizarea proiectelor europene reprezintă o vulnerabilitate suplimentară, susține Serviciul Român de Informații.

Ca și în alți ani, SRI a constatat și în 2014, că pădurile României au continuat să se degradeze. De vină ar fi ineficiența instituțiilor de stat. Nu în ultimul rând, SRI susține că nu s-a impus creșterea nivelului de alertă teroristă, deși actualul context internațional au dus la ,,o relativă creștere a profilului țării nostre ca posibilă țintă a unor atacuri,,.