Confidenţialitate

Spitalul de Arși: De la infecții care au dus la decesul unor răniți din Colectiv, la medici acuzați de mită  

„E inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv să nu fi învățat nimic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă susținută după ultimul caz șocant dezvăluit de jurnaliștii de la GSP la Spitalul de Arși din București.

”Singura măsură pe care am luat-o în considerare în ultimele luni a fost închiderea spitalului. Concluzia e că nu putem închide tot spitalul”, a precizat Vlad Voiculescu.

Spitalul de Arși este cunoscut în toată țara pentru capacitatea de a trata pacienți cu arsuri grave.

Doar că în ultimii ani, imaginea unității medicale a avut mult de suferit de pe urma unor scandaluri grave, fie că vorbim de infecții care au provocat decesul unor pacienți, de scandalul dezinfectanților diluați livrați de Hexi Pharma, fie că vorbim de acuzații grave de corupție la adresa unor medici și a unor directori.

Viermi pe rana unui pacient internat la Terapie Intensivă

Cel mai recent și șocant scandal de la Spitalul de Arși a izbucnit joi, 14 iulie.  Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au difuzat o înregistrare video cu un pacient internat la Terapie Intensivă și care în spatele urechii are o rană invadată de viermi albi.  Pacientul a murit, dar deocamdată nu sunt cunoscute cauzele decesului. Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz.

Imaginile au fost filmate de un doctor, care susține că în spital mai există un caz similar.  Medicul mai spune că secţia unde a fost internat bărbatul este invadată de muşte.

”Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm aşa ceva, pacienţii şi noi, cei care ştim. Acestea sunt condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în acest spital” spune medicul.

Purtătorul de cuvânt de la Spital și totodată șeful secției ATI, Adrian Stănculea, a recunoscut că imaginea este reală, dar susține că bărbatul nu a murit din cauza viermilor.

„Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez”, a declarat Stănculea.

Cazul femeii care a primit sânge dintr-o grupă greșită

La nicio zi distanță, un alt scandal de la spitalul de Arși a intrat în atenția publică. O femeie în vârstă de 79 de ani a murit la această unitate, după ce a primit sânge dintr-o grupă sanguină greșită. Și în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Femeia fusese mușcată de câini și avea nevoie urgent de sânge. Bătrâna a murit în luna iunie, dar spitalul a raportat târziu acest caz Direcției de Sănătate Publică. Același medic Adrian Stănculea a declarat că pacienta nu a murit din cauza transfuziei.

Dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma

În primăvara acestui an, o altă anchetă jurnalistică a scos în evidență cum majoritatea spitalelor din țară foloseau dezinfectanți diluați de la Hexi Pharma, chiar și de mii de ori. Inclusiv spitalul de Arși din București avea contracte cu compania deținută de Dan Condrea.

În luna mai, anchetatorii au ridicat mai multe contracte privind dezinfectanți.

Victime ale tragediei din Colectiv, decedate din cauza infecțiilor 

La Spitalul de Arși au fost tratați mai mulți pacienți răniți grav în urma incendiului din clubul Colectiv.  Unii dintre ei au murit din cauza infecțiilor din spital. GSP a intrat în posesia dosarelor pacienților care relevă acest lucru.

”Avem 13 documente, 13 dosare integrale furnizate de medici sub protecția anonimatului, pentru că medicii au vrut ca aceste analize să fie scoase la iveală de vreme ce spitalele refuză să dea dosarele medicale familiilor îndoliate ale morților de la Colectiv. Toate cele 13 cazuri din 4 spitale bucureștene sunt cazuri de oameni care au murit în septicemie în spital, în București și în stăinătate având bacterii.

Există un caz cu 7 bacterii, există un alt caz cutremurător în care 2 dintre bacterii sunt insensibile la orice antibiotic cunoscut”, a spus Cătălin Tolontan, pentru Europa FM.

Spitalele bucureștene de la care provin dosarele sunt Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Municipal de Urgență și Sf. Ioan.

Dosarul Mafia Silicoanelor

În 2014, un amplu scandal de corupție izbucnea la Spitalul de Arși. Fostul manager Stan Vitalie și alte 20 de cadre medicale au fost trimise în judecată în dosarul „Mafia Silicoanelor” pentru luare de mită, fals intelectual şi înşelăciune.

Medicii au fost acuzați că luau mită pentru a efectua diverse intervenții chirurgicale – liposucții, implanturi de sâni, vaginoplastii sau implant fesier.  Cereau între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei.

Medicii  ar fi realizat operații estetice neautorizate, primind de la clienți sume importante de bani.  Pacienții ar fi fost internați în baza unor diagnostice false. Medicii ar fi decontat ilegal serviciile medicale, în dauna Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.  Una dintre tinerele operate la Spital a mărturisti că a plătit 2.500 de euro pentru refacerea nasului.

În urma perchezițiilor la locuințele unor medici, anchetatorii au găsit aproximativ 250.000 de euro și 80.000 de lei. Unii medici și fostul director au fost inclusiv arestați preventiv.