Confidenţialitate

Societatea Ornitologică a sesizat din nou prezența unei păsări flamingo în România

Pasărea a fost observată sâmbătă, 22 octombrie 2016, pe Lacul SOR Lacul Techirghiol, de Ciprian Fântână. El este cel care a realizat fotografiile și care a sesizat Societatea ornitologică din România.

Potrivit SOR este vorba de o pasare diferita de cele 4 văzute în luna august la Vadu, acesta fiind un pui de flamingo. Cele de la Vadu erau păsări adulte.

Reamintim că cele 4 păsările au fost observate pe data de 20 august în Delta Dunării. Potrivit unui comunicat al Societății Ornitologice Române păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România.

Specia este întâlnită în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa, predominant în bazinul Mediteranei.

Potrivit SOR, în România, specia este văzută foarte rar, în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare.

Preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.

De ce Păsările Flamingo sunt roz?

Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu ogreutate de 2,1-4,1 kg.