Confidenţialitate

Scumpul nostru… gunoi

Reportaj de Anca Grădinaru

Din cauza cantităților uriașe de zăpadă rămasă pe drumuri și între ele, în multe zone din București și din țară, mormanele de mizerii au rămas pe loc, de două săptămâni. Însă nu doar vremea a dus la această situație, ci și introducerea unei taxe de 80 de lei pe fiecare tonă de gunoi depozitătă la gropi, de firmele de salubritate. Firme care nu știu încă cine va plăti această taxă: ele, primăriile sau populația.

 

În momentul aderării la Uniunea Europeană, România şi-a asumat printre altele şi că va proteja mediul reciclând deşeurile menajere şi industriale. România nu şi-a îndeplinit această promisiune, riscând acum amenzi de 124.000 de euro zilnic şi pierderea finanţărilor europene penetru proiectele de mediu.
În ciuda faptului că nică măcar la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, care ne-a dat miliarde de euro pentru a ne civiliza, România nu e în stare să recicleze mai mult de 5% din cele 5 milioane de tone de gunoi menajer produs anual.
Ca să arate totuşi că îşi înţelege obligaţiile neîndeplinite, România a decis să-şi amendeze firmele şi cetăţenii, pe principiul nu recilclăm, nu colectăm selectiv, dar taxăm. Astfel, în 2013, guvernul Victor Ponta a introdus taxa pe gunoi. Parlamentul a tot amânat-o. Într-un final a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Așa că mulți primari dar și unii patroni de firme de salubritate îi cer guvernului Sorin Grindeanu să elimine această taxă.
Acum, cabinetul Grindeanu nu numai că va menține această taxă, dar și înăsprește regulile în domeniu. Nu însă și pentru populație.
Ministerul Mediului a pregătit deja o ordonanță care prevede că taxa de 80 de lei pe tona de gonoi depozitată la gropi, să fie suportată de firmele de salubritate și nu de populație.
În plus, proiectul le impune firmelor de profil ca încă din acest an să recicleze cel puțin 20 la sută din gunoiul adunat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La sfârșitul anului trecut, Europa FM a mers în mai multe locuri dn țară pentru a vedea unde și cum se reciclează gunoi menajer, haine și calculatoare, cu ajutorul unor programe finanțate de Guvernul Norvegian. Puteți reasculta reportajul accesând linkul de mai jos.