Confidenţialitate

Roxit

Acum opt-nouă ani, pe vremea când așteptam cu înfrigurare să intrăm și noi în UE și în rândul țărilor civilizate, o revistă românească de umor s-a gândit să facă un scenariu, evident în glumă, în care în următorii ani țările UE părăseau rând pe rând uniunea, iar în final mai rămâneau membre UE doar România și Bulgaria.

Și dacă azi încă ar mai putea fi bună gluma, mâine ea ar putea deveni sinistră. Asta pentru că din această dimineață cetățenii Regatului Unit votează pentru sau împotriva ieșirii din Uniune, o problemă în care ei, britanicii, n-au fost probabil niciodată atât de divizați în istoria lor.

Ultimele sondaje arată o diferență de doar două procente între cei care vor să rămână și cei care vor să plece, dar, tinerii vor, majoritar, în UE, vârstnicii ar vrea afară, englezii ar vrea afară, galezii, scoțienii și irlanezii ar vrea în UE, unii sunt speriați de imigranți, alții sunt încântați de multiculturalism.

S-a vorbit mult despre implicațiile acestui vot, lumea concentrându-se pe cele economice, când, de fapt, cele politice și strategice sunt esențiale.

De pildă, izolarea Marii Britanii de politica externă a UE ar diminua și importanța Uniunii, ba chiar ar înclina mai serios balanța în favoarea taberei care vrea relații mai degrabă un business cu Rusia decât un răspuns ferm la comportamentul amenințător al acesteia.

Aţi vrea ca România să rămână sau nu în UE?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-6?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct