Confidenţialitate

Protest spontan la CFR. Reprezentanții companiei transmit că acțiunea e nejustificată

Dacă aveți planficate astăzi călătorii cu trenul, informați-vă înainte de a pleca la drum.

Garniturile de pe 7 regionale din țară, exceptând Constanța,  refuză să plece din stații din cauza unui protest spontan al angajaților CFR Călători.

Contractul colectiv de muncă tocmai ce a expirat și, în contextul semnării unei noi înțelegeri, salariații cer salarii mai mari și respectarea anumitor drepturi.

Sunt afectate unele curse feroviare de pe regionalele București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași și Galați.

Aceasta spune că protestul spontan a fost început la ora 7:00 dimineață.

Reprezentanții CFR susțin că acțiunea din această dimineață este nejustificată.  Angajaților li s-ar fi promis deja salarii mai mari.

Acţiunea afectează circulaţia trenurilor, în şapte regionale fiind oprite garnituri, menţionează purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor”, se arată într-un comunicat CFR.

CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) pentru perioada 2017/2018 ”pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei” după expirarea pe 21 martie a CCM vechi.

Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, se mai arată în comunicatul CFR.

Reprezentanţii companiei spun că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, conform comunicatului.

Reprezentanţii CFR le recomandă pasagerilor ca înainte să plece în călătorie să ceară informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară.

UPDATE

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial a anunțat însă de la sfârșitul lunii februarie că sindicaliștii sunt nemulțumiți de negocierile purtate și amenințau cu declansarea protestelor.

Liderii sindicali au spus atunci că neîncheierea unui nou contract colectiv de muncă va crea inevitabil tensiuni sociale cu efecte directe în activitatea de transport pe calea ferată.
În cursul negocierilor, șefii CFR au propus o creștere de 16 % a salariilor de baza brute și menținerea tichetelor de masă la valoarea actuală.

Sindicaliștii au refuzat oferta și au cerut mărirea salariilor de baza brute cu cel puțin 25 %.
De asemenea, reducerea numarului de clase de salarizare in cadrul aceleiași functii la maxim două și egalizarea salariilor la funcții cu nivel de studii, volum și importanță.

Alte revendicări: reanalizarea sistemului de sporuri, aferente salariului și suportarea integrala de catre angajator a costului uniformei de serviciu.