Confidenţialitate

Procesul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului sunt acuzați de ucidere din culpă, poate începe

Tribunalul București a dispus azi începerea dezbaterilor pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecați Daniela Niță, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist), precum și persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Tribunalul București a respins toate contestațiile depuse de inculpați și părțile civile, fiind menținută o decizie a Judecătoriei Sectorului 4 din 7 octombrie, prin care s-a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar. Decizia este definitivă.

RECHIZITORIU

Potrivit rechizitoriului, patronii clubului Colectiv sunt acuzați că “au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă, iar clubu nu avea mai multe căi de evacuare în caz de urgență.

În plus sunt acuzați că au pus la cale un spectacol pirotehnic într-un spațiu închis, neautorizat pentru așa ceva, loc în care existau materiale ușor inflamabile, și ele montate cu ilegal. Este vorba despre izolarea fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, cu spumă poliuretanică neignifugată.

Anchetatorii mai arată că patronii nu aveau un plan de prevenire și protecție în caz de urgență, de aceea nu au putut lua măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților, atunci când a izbugnit incendiul.

În același dosar, Daniela Niță, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată pentru că a cumpărat artificiile de la o firmă din Bulgaria, neînsoțite de fișe tehnice.

De asemenea, patroana firmei de artificii nu a luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă și a încercat să distrugă dovezi în dosar care o inscriminau.

În fine, și pirotehnistul care a montat artificiile Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, în formă agravată, vătămare corporală din culpă, și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

La 30 octombrie 2015, 64 de oameni care veniseră la lansarea albumului trupei Goodbye to Gravity au murit, după ce artificiile montate au luat foc, și în doar câteva secunde incendiul s-a extins rapid.