Confidenţialitate

Prima pagină, 10 mai 2016

Adevărul ne aminteşte că se împlinesc 150 de ani de la jurământul depus de Carol, primul rege al României. La 10 mai 1866, România îşi cunoştea domnitorul cel mai longeviv, care avea să o transforme din principat în regat, apoi într-un stat independent. Dinastia întemeiată de Carol I este şi acum văzută de mulţi dintre români ca fiind singura şansă pentru reintrarea ţării într-o epocă de glorie.

România Liberă observă un haos virtual. În epoca în care Klaus Iohannis a câştigat preşedinţia printr-o mobilizare exemplară a alegatorilor pe internet, doi dintre candidaţii la Primăria Capitalei nu şi-au actualizat paginile personale de campanie, iar alţi doi au făcut-o în weekend, dar cu greşeli. Pare să fie amatorism sau dezinteres.

Potrivit Jurnalului Naţional, partidele rămân treptat fără numele care au fost pe buzele tuturor în ultimul sfert de secol.  Foști miniștri, lideri marcanți ai partidelor politice, senatori sau deputați au ales să se retragă definitiv din „slujba cetăţenilor” începând cu anul acesta. Unii au fost împinşi de dosarele penale, alţii, de suprasaturaţie. Întrebarea care rămâne este cine le va lua acestora locul.

Ziarul Financiar scrie că procurorii se întorc în timp şi pun sub acuzare vechea emisiune de obligaţiuni care a amânat plata unor datorii de peste 600 de milioane de dolari la buget şi care a permis Petromidia să funcţioneze în continuare. În 2003, Adrian Năstase, pe atunci premier, Dan Ioan Popescu, ministru al Industriilor, şi Mihai Tănăsescu, ministru al Finanţelor, semnau documentul prin care datoriile acumulate de rafinărie, deţinută atunci de Dinu Patriciu, au fost transformate în obligaţiuni.

România recunoscătoare, titrează Gazeta Sporturilor. Campioane ale Europei, handbalistele de la CSM Bucureşti, au fost aplaudate – la revenirea în țară – inclusiv de şeful statului. Echipa se reinventează. Antrenorul și unele jucătoare vor pleca, dar vor veni altele de top precum Paula Ungureanu.