Confidenţialitate

ONU: Teroriștii Daesh au luat ostatice 550 de familii/ Gruparea teroristă a atacat la Kirkuk

În Irak, teroriștii Grupării Statul Islamic contraatacă dur la cinci zile după începerea ofensivei pentru eliberarea teritoriilor din nordul țării ocupate de Daesh în 2014.

Mai multe atacuri comise de o celulă a grupării în orașul Kirkuk au făcut 19 victime, printre care și 6 polițiști, anunță BBC. Teroriștii au atacat mai multe clădiri guvernamentale și o centrală electrică aflată în construcție.

În paralel, Armata Irakiană și militarii kurzi, ajutați de coaliția internațională au ajuns la 15 km de Mosul, orașul pe care încearcă să-l elibereze.

Războiul face victime în rândul militarilor implicați, dar situația cea mai gravă și incertă este cea a locuitorilor Mosulului unde se estimează că sunt până la un milion și jumătate de oameni printre care și 500 de mii de copii.

fetita-pe-campul-de-lupta

Sunt informații că pe măsură ce forțele guvernamentale irakiene și cele kurde înaintează și cuceresc satele din jurul celui de-al doilea mare oraș al Irakului, teroriștii Daesh ucid civili și  iau ostatice sute de familii pentru a le duce la Mosul și a le folosi drept scuturi umane în timpul viitoarei confruntări deschise.

Oorganizația Internațională pentru Migrație a anunțat că până acum, în cele cinci zile de ofensivă,  doar 5640 de oameni din districtul Mosul au reușit să se refugieze în taberele amenajate de ONU și organizațiile umanitare.

Războiul din nordul Irakului este unul extrem de dur pentru că teroriștii Grupării Statul Islamic sau Daesh sunt în multe cazuri foști militari din Armata Irakiană destrămată odată cu retragerea Statelor Unite din Irak.

Pe măsură ce se retrag, minează terenul și folosesc mașini capcană.

La ofensiva din nordul Irakului participă și forțe occidentale. Potrivit Reuters, aproximativ 5.000 de militari americani se află în Irak, însă doar puțin  peste 100 îi însoțesc pe militarii Irakieni și cei Kurzi-Peshmerga pe front, spre nemulțumirea forțelor locale.

De asemenea, secretarul britanic pentru Apărare, Sir Michael Fallon, a recunoscut că pentru prima dată forțele britanice folosesc atacuri cibernetice împotriva grupării teroriste, anunță presa din Marea Britanie.

Sursă foto: Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați