Confidenţialitate

Noile programe pentru gimnaziu, gata de aprobare/ Textele de literatură veche nu mai sunt obligatorii

Institutul de Științe ale Educației a finalizat consultările pentru noile programe de gimnaziu, urmând ca în zilele următoare, ministrul Educației, Pavel Năstase, să semneze ordinul pentru implementarea acestora.

După mai bine de un an de dezbateri și peste o mie de observații primite de la profesori și părinți, Institutul de Științe ale Educației propune programe școlare mai aerisite și le dă o libertate mai mare cadrelor didactice în alegerea informațiilor pe care le transmit elevilor.

În plus, profesorilor li se cere să folosească internetul pentru a-i face pe elevi să înțeleagă texte.

Primii elevi care vor învăța după noua programă, mai modernă, sunt cei care la toamnă, încep clasa a V-a. Apoi, odată cu începerea următorilor ani școlari, programele școlare vor fi implementate, astfel încât până în 2021, toți elevii de gimnaziu să învețe după programe și manuale noi.

Cele mai importante schimbări au fost introduse în programa pentru Limbă Română.

La clasa a V-a, la Limba Română,  textele orale propuse pentru ascultare sunt: știri, anunțuri, cântece pentru copii, povești și poezii, iar la clasa a VIII, proferii sunt sfătuiți să comenteze cu elevii imagini difuzate de televiziuni și  fragmente de emisiuni radio, reflectând comportamente și atitudini ineficiente sau inadecvate.

Expertul educațional Oana Moraru spune că în acest fel, copiii pot fi învățați să disceară între  adevăr și manipulare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă noutate este eliminarea obligativității predării unor texte  de teorie literară, studiate de obicei, în facultățile de profil.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Consultantul educațional Oana Moraru spune că odată  modernizarea programei de gimnaziu este un mare pas înainte pentru reducerea analfabetismului funcțional,  de care suferă jumătate dintre elevii adolescenți.

Însă, de acum,  totul depinde de calitatea pregătirii cadrelor didactice și implicit, de cea a predării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectele de programe pot fi consultate aici.