Confidenţialitate

Miza modificării legii CCR: Majorarea cu 3.000 de euro a veniturilor judecătorilor

Surprinzător, superimunitatea pentru judecătorii Curții Constituționale nu este cea mai importantă modificare adusă legii. Adevărata miză este practic umflarea veniturilor membrilor CCR.

Și asta pentru că, pe lângă acordarea superimunității, altă modificare a legii de funcționare a Curții Constituționale prevede modul de calculare a pensiilor judecătorilor.

Astfel, pensia unui membru al Curții va fi în cuantum de 80% din indemnizația brută, inclusiv sporurile.

Și mai important, și aici este de fapt noutatea, dacă un judecător primește deja o pensie, aceasta se va majora pentru a fi la nivel de Curte Constituțională și se va cumula cu indemnizația.

Concret, dacă luăm exemplul președintelui Curții Constituționale, veniturile sale lunare se vor majora cu peste 15 mii de lei.

Și asta pentru că, în prezent, Valer Dorneanu, primește, pe lângă indemnizația de 19 mii șase sute de lei și o pensie de 12 mii. Dar, potrivit noii legi modificate, președintele Curții va ajunge la o pensie de 27 de mii 400 de lei, adică cu 3.300 de euro mai mult.

În total, veniturile lui Valer Dorneanu, pensie plus indemnizație, vor depăși 47 de mii de lei pe lună.

În aceeași situație de majorare substanțială a veniturilor vor fi practic șapte din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, deoarece toți primesc și pensie, pe lângă indemnizația de membru CCR. Doar Judecătorii Attila Varga și Maya Teodoriu nu obțin și venituri din pensie.

Cum arată noua modificare a legii CCR:

”Art. 71 – (1) Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și de sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.

(2) În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1).

(3) Pensia de serviciu poate fi cumulată cu orice venituri realizate.

(4) Beneficiarii pensiilor aflate în plată pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevăzute de alin. (1)”.

Calculele, potrivit noilor prevederi, pentru președintele CCR, Valer Dorneanu:

  • Indemnizație de judecător: 22.543 lei
  • Sporuri:
    • 25% spor de suprasolicitare neuropsihică – 5.635 lei
    • 5% spor de confidențialitate – 1.127 lei
    • 15% spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 3.381 lei
    • Spor pentru titlul de doctor – 950 lei
    • Total sporuri: 11.093 lei
  • Total indemnizație + sporuri – 33.636 lei brut și 19.677 lei net
  • Valer Dorneanu primește în prezent și o pensie de 12.153 lei / lună
  • Conform noilor modificări ale legii de funcționare a Curții Constituționale, pensia de serviciu a lui Valer Dorneanu ar fi de 80% din indemnizația brută + sporuri, adică 26.908 lei. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an de vechime care depășește minimul de 25 de ani. Valer Dorneanu și-a început cariera de procuror în 1967, deci a ajuns la o vechime de 51 de ani, cu 26 de ani mai mult decât minimul necesar. Așadar, 1% din 26.908 înmulțit cu 26 de ani înseamnă 6.994 de lei în plus pe lună. Rezultă o pensie brută de 33.902 lei. După aplicarea contribuției la sănătate și a impozitului de 10%, pensia netă va fi de 27.461 lei. și, pentru că pensia va putea fi cumulată cu indemnizația, după intrarea în vigoare a modificărilor aduse de Senat, Valer Dorneanu va ajunge la un venit lunar de 47.138 lei. Mai mult cu peste 15.000 de lei decât în prezent.