Confidenţialitate

“M-am îndrăgostit de România”. 4 concepţii greşite despre români, desfiinţate de o bloggeriţă portugheză

România e probabil cea mai neînţeleasă ţară din Europa, este de părere portugheza Yara Coelho, unul dintre bloggerii care au participat la #EnjoyBucharest.

Tânăra portugheză, care a renunţat la facultatea de medicină pentru a-şi dedica viaţa călătoritului, scrie pe site-ul său Heart of a Vagabond“românii sunt judecaţi pentru ceva ce nu sunt, din cauza unei lipse generale de informaţii despre cultură, oameni şi ţară în general”.

“M-am îndrăgostit de România şi am fost cu adevărat tristă când am plecat”, afirmă Yara Coelho, care recunoaşte că şi ea era sceptică în privinţa ţării, dar a fost plăcut surprinsă şi descrie patru mituri şi concepţii greşite despre România:

“Aud România şi mă gândesc la Dracula, e inevitabil”

Da, probabil acesta este primul lucru care îţi apare în minte când ne gândim la România, scrie portugheza Yara Coelho, explicând că Bram Stoker, autorul cărţii, nu a fost niciodată acolo.

Unul dintre motivele pentru care istoricul l-ar fi putut alege pe Contele Dracula drept personajul principal din film ar putea fi că înainte să scrie “Dracula“, Bram Stoker a petrecut şapte ani făcând cercetări asupra folclorului european şi a poveştilor cu vampiri, fiind cel mai influenţat de eseul “Transylvania Superstitions” (1885) a lui Emily Gerard.

Vlad Ţepeş e o parte importantă din istoria României şi una puternic conectată la Bucureşti, mai precizează Yara Coelho.

“Românii sunt ţigani care vin în ţările vest-europene ca să cerşească şi să fure. Au tone de copii care sunt forţaţi să cerşească toată ziua”

Deşi recunoaşte că aceasta este probabil una dintre cele mai nefericite imagini stereotipe despre România, Yara împărtăşeşte cu cititorii ce a învăţat în urma celor şase zile petrecute în România.

“Minoritatea foarte mică de cetăţeni români care imigrează în ţările vestice pentru a cerşi şi a fura nu sunt o reprezentare a poporului român. Minoritatea foarte mică de cetăţeni români care imigrează în ţările vestice nu sunt o reprezentare a poporului Romani.”

În ciuda românilor care au plecat în alte ţări din Europa şi creează o imagine proastă întregii ţări, “românii foarte muncitori care se întâmplă să trăiască în toată Europa sunt integraţi în totalitate”, spune Yara Coelho. “Poate acesta este motivul pentru care nici măcar nu-i observi. Aceştia studiază, lucrează, au familiile lor, exact ca oricine altcineva.

Românii pe care i-am cunoscut eu în străinătate erau fizioterapeuţi, maseuri şi studenţi. Oameni normali ducând o viaţă normală. În timpul celor 6 zile ale mele în Bucureşti, vă pot spune că am descoperit că oamenii sunt foarte calzi, distractivi şi primitori. Şi mor să mă întorc!”

“Mă gândesc la o ţară frumoasă cu oraşe uneori violente şi periculoase unde trebuie să păşeşti tot timpul pe vârful degetelor ca să fii în siguranţă”

Toate oraşele capitale au tendinţa de a fi mai periculoase decât cele mici, precizează Yala Coelho. “După ce am mers singură sau cu prieteni timp de 6 zile şi nopţi pe străzile din Bucureşti, trebuie să vă spun că nu am simţit niciodată vreo ameninţare sau vreun pericol…nici măcar nesiguranţă.

Am observat şi prezenţa ofiţerilor de poliţie peste tot, cu mult mai mult decât în orice alt oraş pe care l-am vizitat până acum.”

După vizita în Bucureşti, capitala României i s-a părut Yalei mai sigură chiar decât Londra şi cele mai multe oraşe americane pe care le vizitase până atunci şi la acelaşi nivel de siguranţă ca toate capitale europene. “Dacă siguranţa e ceea ce vă reţine, atunci nu vă mai faceţi griji şi cumpăraţi-vă biletul spre România!”

“Cred că zona rurală românească trebuie să fie frumoasă, dar Bucureştiul lasă oarecum senzaţia de a fi murdar şi urât.”

Portugheza Yala Coelho contrazice şi această părere, spunând că Bucureştiul nu i s-a părut deloc urât şi nici murdar, cel puţin părţile capitalei pe care a apucat să le viziteze, dintre care cele mai multe s-au aflat în centru.

“Merită Bucureştiul să fie văzut?”

“Da, este”, răspunde Yara. “Oraşul e o poartă minunată spre restul României. Există suficientă istorie, viaţă de noapte şi restaurante de explorat. Am fost uimită de atmosfera vechiului oraş, varietatea de restaurante, cafenelele cu esplanade drăguţe. Bucureştiul e categoric recomandat. Turismul în Bucureşti e ceva ce va creşte odată ce oamenii îşi vor da seama cât e de special acest loc.”

“România e o bijuterie dacă iubiţi călătoritul. Pentru că nu este încă atinsă de turismul în masă, puteţi explora frumuseţea ţării fără mulţimi mari. Oamenii sunt prietenoşi şi primitori şi îmi pregătesc deja călătoria pentru a vizita frumuseţea naturală a satelor şi oraşelor mai mici.”