Confidenţialitate

Lavanda și proprietățile ei benefice. Cum poți folosi lavanda pentru sănătatea ta – GALERIE FOTO

Mulți oameni apreciază lavanda (Lavandula angustifolia sau Lavandula officinalis) pentru parfumul său, folosit la fabricarea săpunului și a șamponului și a săculețelor pentru înmiresmarea hainelor. Denumirea de lavandă provine din latinescul lavare, care înseamnă a spăla. E posibil ca lavanda să-și fi dobândit numele pentru că era folosită frecvent pentru băi pentru a ajuta la purificarea corpului și a spiritului. Totuși, această plantă este folosită de secole și ca remediu pentru o serie de tulburări de la insomnie și anxietate la depresie și oboseală. Cercetările au confirmat că lavanda produce efecte calmante, liniștitoare și sedative prin inhalarea mirosului. Combaterea mătretii, a stresului și îmbunătățirea digestiei sunt doar câteva dintre puterile vindecătoare pe care le are această plantă miraculoasă.

De unde provine lavanda

Lavanda este originară din zonele montane meditareene, unde crește în habitate însorite și pietroase. Astăzi înflorește în sudul Europei, în Australia și în Statele Unite.

Lavanda, bună pentru insomnie sau anxietate

În tradiția din folclor, pernele erau umplute cu flori de lavandă pentru a-i ajuta să doarmă cu cei cu probleme legate de somn. Dovezile științifice sugerează că aromaterapia cu lavandă poate încetini activitatea sistemului nervos, îmbunătăți calitatea somnului, promova relaxarea și întări buna dispoziție la persoanele care suferă de dereglări de somn.

Studiile mai sugerează că masajul cu uleiuri esențiale, în special lavanda, poate rezulta într-o calitate mai bună a somnului, într-o bună dispoziție mai stabilă, o concentrare mai bună și anxietate redusă. Diverse experimente au arătat că oamenii care au primit masaje cu lavandă s-au simțit mai puțin anxioși și mai optimiști decât cei care au primit un masaj simplu. Florile de lavandă au fost de asemenea aprobate în Germania ca ceai pentru insomnie, agitație și iritații stomacale nervoase.

Pentru tratarea insomniei cronice se recomandă inainte de culcare, băi în care se adaugă esență de lavandă cu efect relaxant. Tot pentru un somn liniștit și odihnitor se recomandă persoanelor care suferă de insomnie să umple un săculeț de tifon cu lavandă și să-l țină lângă perna pe care dorm. Tot înainte de culcare se poate bea un ceai cald, îndulcit cu un vârf de linguriță de miere de albine, din amestec de sunătoare cu lavandă, părți egale. Infuzia concentrată din flori de lavandă are efecte benefice în tratarea colicii renale, infecțiilor renale, uremiei și cistitei.

Lavanda combate problemele digestive

Senzația neplacută de balonare apare în urma unei digestii defectuoase, cauzate de înmulțirea bacteriilor nocive din tractul digestiv. Polifenolii din lavandă sunt antioxidanți care contribuie la reducerea numărului de bacterii “rele” din tractul digestiv, echilibrând astfel digestia.

Lavanda vindecă anumite afecțiuni ale pielii

Uleiul de lavandă are un efect antiinflamator și cicatrizant, fiind cea mai la îndemână, eficientă și, mai ales, naturală soluție dacă suferi de arsuri sau ai zone ale pielii iritate. Lavanda are și proprietăți antiseptice. Dacă pielea prezintă zone cu tăieturi sau julituri, uleiul de lavandă ajută la curățarea și dezinfectarea lor.

Lavanda ajută la îndepărtarea mătreții

Dacă ai probleme cu mătreața, lavanda te ajută să scapi de ea. Pregătește un ceai din frunze de lavandă, lasă-l să se răcească și apoi clătește-te cu el pe cap, după ce te speli cu șampon. Tratamentul dă rezultate chiar de la primele încercări.

Lavanda tratează afecțiunile respiratorii

Picăturile de ulei de lavandă aplicate în zone strategice – gât sau zona pieptului – pot face minuni în caz de probleme respiratorii. Uleiul de lavandă se poate dovedi un excelente remediu natural pentru dureri de gât, strănut, raceală, astm, sinuzită sau laringită. Extractul de lavandă e din ce în ce mai folosit în compoziția a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite în cazul răcelilor sau al virozelor.