Confidenţialitate

Imagini care te fac să te îndrăgosteşti de Iaşi – GALERIE FOTO

Capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916-1918, Iaşiul este cu siguranţă unul dintre acele locuri care merită descoperite la pas într-un weekend prelungit.

Multe bijuterii arhitecturale ascunde unul dintre cele mai frumoase oraşe din România: Iaşi. Aici a fost fondată și funcționează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea mai veche universitate modernă din România, dar şi prima școală superioară de muzică din România, Universitatea de Arte „George Enescu”.

Credinţa este cea care a marcat arhitectura oraşului, în Iaşi fiind numeroase biserici, catedrale şi mănăstiri, cea mai veche fiind din 1582 – Mănăstirea Galata din Iași este o mănăstire de maici, ctitorită de domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului, pe un platou de pe dealul Miroslava.

Tot în Iaşi puteţi descoperi Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, biserică ortodoxă construită de Ștefan cel Mare în perioada 1491-1492 și refăcută în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație și aproximativ în forma sa inițială.

În centrul oraşului, în Piaţa Unirii, s-a format pentru prima dată Hora Unirii, la 24 ianuarie 1859, cu prilejul unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească. Sculptorul italian Raffaello Romanelli a realizat statuia lui Alexandru Ioan Cuza, edificiu care domină azi Piaţa Unirii din Iaşi. Nu întâmplător, este locul în care am ales să vă dăm Deşteptarea din Iaşi, joi şi vineri. Aici, în fiecare an, la 24 ianuarie, Hora Unirii este recreată de sute de ieşeni şi turişi în jurul monumentului ridicat în amintirea lui Alexandru Ioan Cuza.

Tot în zona centrală din Iaşi puteţi descoperi şi Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, o clădire construită în secolul al XVIII-lea.

FOTO: shutterstock.com / Universitatea din Iaşi, Casa Dosoftei – Brenik / Shutterstock.com