Confidenţialitate

GSP: Scandalul Hexi Pharma nu e unic. ”Bacterii de hazna” descoperite de medicii de la Elias în 2014, în săpun lichid

În contextul anchetelor despre dezinfectanții diluați produși de Hexi Pharma, Gazeta Sporturilor reamintește că în 2014, medicii de la spitalul Elias au găsit într-un săpun un germene patogen extrem de periculos. Atunci, medicii tratau un bebeluș și un bolnav de cancer infestați cu acest germene chiar în spital.

Ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, spunea la acel moment că vinovații vor plăti, însă nimeni nu a fost pedepsit nici acum.

Mai mult producătorul săpunului, firma Romchim, a câștigat în continuare contracte de aprovizionare a spitalului, scrie Gazeta Sporturilor.

Scandalul din 2014

În vara anului 2014, medicii de la laboratorul de microbiologie al Spitalului Elias, și-au dat seama după analize, că săpunul folosit peste tot are o problemă. Conținea germenele Serratia Marcenscens, care de obicei se găsește în fose. Asta după ce un nou născut și un bătrân internați au intrat în sepsis, adică o inflamație gravă generată de infecție.

Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta povestește că pacienții au supraviețuit, după eforturi mari.

”Noi aveam niște cazuri febrile, cu niște hemoculturi pozitive, cu un germene și nu știam de unde provine. Li s-a arătat acest săpun de dezinfecție prezent absolut în toate locurile din spital, în toate cabinetele, peste tot. Văzând că are o colorație sau e un pic mai tulbure, l-au luat l-au însămânțat și au găsit sărația. E greu de spus cât timp l-am folosit. Nu-l aveam de foarte multă vreme, licitația fusese câștigată cu puțină vreme înainte, nu pot să vă spun dacă a fost o lună, o lună și jumătate, dar descoperirea a fost rapidă și l-am scos de peste tot.”, a declarat pentru Europa FM Dana Safta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Madicul Dana Safta povestește că în ciuda adreselor trimise la toate instituțiile abilitate, spitalul a rezolvat problema pe cont propriu: a schimbat toate țevile, iar firma Romchim nu a mai fost primită la licitație.

”Am rezolvat pentru că a fost autosesizare. Noi ne-am sesizat, nu ne-a obligat nimeni. S-a schimbat absolut tot circuitul prin care acest săpun era distribuit. Vă dați seama, în blocurile operatorii, acolo unde ai circuit de apă sterilă. Firește că toate erau contaminate. S-au luat probe de peste tot și absolut totul a fost contaminat. Noi nu putem spune dacă au fost decese (n.r. decese cauzate de bacterie) pentru că nu au fost decese.”, a mai spus medicul Dana Safta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2014,Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu spunea că vinovații vor plăti, iar managerul institutului de Boli Infecțioase, Adrian Streinu Cercel, preciza că este vorba despre un accident.

Cum au descoperit medicii de la Elias bacteria în săpun

Potrivit GSP, pe 30 iulie, medicii Mariana Buzea şi Marilena Filipoiu descopereau bacteriile într-un săpun lichid care trebuia să omoare bacteriile, săpunul Maxil, produs de fabrica Romchim de la Târgu Mureş.

Doctorițele au luat probe din săpunul utilizat în laborator şi din cel folosit de asistente, în ambele fiind descoperită bacteria serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în fecale.

Analize ulterioare au demonstrat că erau două milioane de bacterii într-un mililitru de săpun lichid, adică aproximativ 400.000 de bacterii într-o picătură, scrie GSP.

La începutul lunii august 2014, spitalul a declanșat un control în toate stocurile de Maxil, indiferent dacă se aflau în zonele critice, în saloanele normale sau în magazie. Toate probele au ieșit contaminate cu germeni.

„Erau loturi diferite și ne-am dat seama că e o problemă foarte mare”, spune Mariana Buzea. Fabrica din Târgu Mureș a negat toate acuzațiile.

Aceleași nereguli au fost descoperite și la Spitalul din Focșani, dar și la Spitalul de Transplant Cardiologic din Târgu Mureș.

Deși anunța sancțiuni drastice, ministrul Sănătății de la acea vreme Nicolae Bănicioiu nu a mai luat nicio măsură.

Potrivit Gazetei Sporturilor, atitudinea ministrului Nicolae Bănicioiu a fost aceeași cu cea a ministrului Achimaș Cadariu în scandalul Hexi Pharma.

Inclusiv întârzirea reacțiilor a fost similară. Nicolae Bănicioiu a decis retragerea din spitale a dezinfectanţilor, făcând anunţul abia  în octombrie 2014, la 3 luni de la descoperire.

Cornel Moldovan, directorul Romchim, susține că a avut loc şi un control pe dezinfectanţi în toată ţara, însă marii producători ar fi fost protejaţi.

“Cei de la DSP-uri au găsit mari probleme la multe firme, mult mai mari ca noi! Dar nimeni nu le-a mai făcut nici publice şi nici n-a detaliat cercetările în cazul celorlalte firme cu probleme!”, afirmă Moldovan pentru GSP. El a adăugat că probele martor păstrate în fabrică în 2014 nu conţineau bacterii şi că fabrica și-a reglementat procedurile interne.

Sunt exact problemele menţionate în Raportul DSP pe 2014, document de la care, acum o lună, începea investigaţia Gazetei Sporturilor. Problemele erau însă mascate prin expresia „neconformităţi de etichete”.

„Dar măcar noi, aşa mici cum suntem, ne-am învăţat lecţia, am schimbat unele proceduri şi am remediat orice posibilitate de a produce neconform”, mai spune directorul firmei din Târgu Mureş.