Confidenţialitate

Grigore Vasiliu Birlic, 47 de ani de la moartea sa

Grigore Vasiliu Birlic s-a născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, județul Suceava. 

Unul dintre cei mai mari actori români de comedie a absolvit cursurile Liceului ”Nicu Gane” din Fălticeni, apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din Cernăuți, iar în timpul studiilor a făcut și figurație la Teatrul Național din Cernăuți.

După mai multe tentative nereușite a fost admis la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuți, ulterior mutându-se la Conservatorul din București.

A jucat astfel în piesele ”Micul Weber” și ”Otto Elefantul” de Arnold și Bach, ”Arde nevastă-mea” de A. Vercourt și Jean Bever, ”Prostul din baie” de Ernest Fiese și Karl Fellman, ”Așternutul de mătase” de A. Birabeau și G. Dolley, ”Părintele cățeilor” de Glinger și Taussig, ”Împăratul” de Luigi Bonelli, având roluri în care se face din nou remarcat pentru comicul înnăscut.

A urmat rolul titular din farsa “Birlic” de Arnold și Bach, adaptată special pentru el de dramaturgul Tudor Mușatescu și de regizorul Sică Alexandrescu.

Grigore Vasiliu înregistrează un succes uriaș, iar identificarea actorului cu acest rol l-a determinat să-și ia pentru totdeauna numele personajului interpretat.

Grigore Vasiliu Birlic a jucat în numeroase piese de teatru, precum și în numeroase filme, excelând în roluri în registru comic, cucerindu-și publicul fie și numai prin simpla sa prezență.

Printre rolurile care l-au făcut celebru se numără Lefter Popescu din ”Două lozuri”, Crăcănel din ”D’ale carnavalului”, Costăchel Gudurău din ”Telegrame”, Spirache Necșulescu din ”Titanic vals”, Jupân Canciano din ”Bădăranii”, Brânzovenescu din piesa ”O scrisoare pierdută”, dar şi altele.

S-a stins din viață pe 14 februarie 1970 la București, şi este înmormântat în Cimitirul Bellu.