UN PLAN ÎMPOTRIVA CRIOGENIEI

Probabil mai importantă decât codul galben fără cai, în aceste zile geroase este încălzirea locuinţei. Zilele trecute, la Piteşti, compania locală de termoficare a decis să facă cadou o centrală de apartament singurei familii care mai rămăsese branşată într-un cvartal de blocuri. Dintr-un alt colţ de ţară, de la Constanţa au venit ştiri despre facturi la întreţinere cuprinse între 600 şi 1000 de lei, iar administratorii de bloc ştiu deja toţi că pe luna ianuarie din 2012 aceste facturi vor atinge recorduri istorice. Dincolo de cifre, calcule la cubaj şi kilowaţi pe suprafaţa radiantă, societatea românească duce o dezbatere prea puţin mediatizată despre cum e mai bine sau mai eficient să te încălzeşti. Chiar aici, la România în Direct discutam în urmă cu vreo câteva luni despre cel mai bun sistem de încălzire pe care îl poţi alege, dar adevărul simplu este că rareori cetăţeanul poate face o opţiune. Asta pentru că în încercarea de a salva regiile locale de termoficare, autorităţile au impus atât de multe piedici birocratice debranşării voluntare, încât se poate spune că cetăţeanul român este azi legat cu cătuşe de agentul termic de la stat. Azi aş vrea să discutăm despre posibilitatea unei schimbări majore şi la nivel naţional în acest sens. Nu se poate altfel căci dacă de exemplu România ar consuma în fiecare zi din an cantitatea de gaze consumată ieri, atunci am avea nevoie fie de triplarea producţiei naţionale, fie de o creştere de cinci ori a importurilor de la ruşi, fie de creşterea proporţională a capacităţii de depozitare. Aşa că ne trebuie un plan. O politică. O idee. Vă cer astăzi să veniţi cu idei în ajutorul autorităţilor. Cum credeţi că ar fi mai bine? Să trecem toţi pe încălzire electrică? Aţi prefera poate un program naţional prin care autorităţile să subvenţioneze construirea unor centrale de bloc, în loc să subvenţioneze polistirenul de pe faţade? Sau credeţi că pur şi simplu liberalizarea debranşărilor ar regla lucrurile de la sine? Vă mai rog de asemenea ca în cazul în care aţi experimentat sisteme de încălzire alternative la sistemul centralizat să explicaţi care sunt avanajele sau dezavantajele acestora.

postat: vineri 3 feb 2012 la 12:27 497 vizite, 11 raspunsuri, »

BUNA ZIUA 1. CRED CA AR TREBUI INTREBATI CEI DE LA MEDIU DE CE DECONTEAZA DOAR SISTEME DE PANOURI SOLARE PT APA CALDA MENAJERA, POMPE DE CALDURA SI CAZANE PE PELETI, INSA SISTEMELE DE PANOURI FOTOVOLTAICE SI INSTALATIILE EOLIENE NU, DESI AU O MULT MAI MARE RENTABILITATE SI REDUC ENORM POLUAREA. 2. DE CE ACELE TICHETE FOLOSITE LA ACTIUNEA RABLA NU POT FII FOLOSITE SI PT ACHIZITIONAREA SISTEMELOR SOLARE SI EOLIENE (IN FINAL NU MEDIUL CASTIGA?) 3. IN CURIND VOI PUTEA VERIFICA ENELUL DACA ACCEPTA SA SEMNEZE CU MINE UN CONTRACT DE ACCEPTARE A CURENTULUI PRODUS DE MINE IN RETEAUA LOR

vineri 3 februarie 2012 la 13:12

Buna Moise,

Esti tare!

Izolarea locuintelor, indiferent ca sunt blocuri sau case este foarte importanta si benefica, dar si aici se face mult dupa ureche. Pe de alta parte ref. la centralele de bloc si alte solutii care implica mai mult de o persoana sau familie, sigur nu vor avea succes, fiindca sta in firea actuala a romanului sa critice, dar sa nu se uneasca cu nimeni... Eu locuiesc la bloc din 1988 si am destule exemple si experiente din care nu pot sa gasesc una placuta. Am trecut prin debransari, contorizari, gaze la bucatarie, centrale termice de apartament, locuri de parcare, etc. si fiecare are cate ceva de comentat, dar absolut nimeni nu doreste efectiv sa puna mana sa faca ceva. DIn acest motiv, cel mai bine in starea actuala de degradare a societatii, este sa fii cat mai putin dependent de alte persoane, avand mai putine riscuri. Referitor la energie, ca este gaz, energie electrica, incalzire cu lemne sau alte surse, deocamdata fiecare cauta numai solutii de prezent, viitorul nu este important, fiindca noi nu am fost invatati sa gandim spre viitor. Romania are potential enorm, eolian, solar, hidrotehnic, resursele subterane fie ele fosile sau solide, sunt de asemenea destule, de cateva ori mai mari decat ale Japoniei de pilda, dar ne lipsesc momentan resursele intelectuale... si aceasta lipsa incepe sa se faca simtita tot mai mult peste tot. Imi aduc aminte de un banc: dupa ce D-zeu a dat si a impartit Pamantul oamenilor, a venit randul nostru, bineinteles ca multi au fost iritati, de ce Romania a primit ape, munti, paduri, lacuri,delta, mare, reurse, etc.. . Atunci D-zeu le-a raspuns: stati cuminti ca nu am terminat: sa vedeti ce popor o sa le dau....

Si am vazut.....

vineri 3 februarie 2012 la 13:24

Plan împotriva criogeniei: - schimbarea tâmplăriei invechite cu tâmplărie cu sticlă termopan. Avantaje:nu am risipi putina caldura din locuinte pe timp de iarna iar vara nu am suferi asa mult de caldura.

vineri 3 februarie 2012 la 13:29

cred ca solutia ar fi modernizarea, pe bune, a centralelor de cartier, ca uite, se debransaza omul si constata ca e prea frig ca sa mai aiba presiune la gaz. Plus ca sunt multe orase care inca nu au gaz. Ma gandesc ca, logic ar fi ca o centrala de la care se furnizeaza caldura pentru 1000 de apartamente sa aiba un randament de cost mai bun decat o centrala individuala care te tine strict legat de gaz, care nici el nu e ieftin. Daca mergi in paralel si cu termoizolarea exteriorului, ne-ar putea fi mai cald.

vineri 3 februarie 2012 la 13:31

Eu cred ca batalia cu periculosul agent termic e una dintre cele mai mari batalii a neamului. Eu nu sunt de acord cu punerea in carca autoritatilor a rezolvarii acestei probleme, pt ca sunt sigura ca nu o va rezolva. Din punctul meu de vedere, cred ca organizarea la scara mica- scara de bloc, bloc sau cvartale mici, incalzirea cu folosirea mai multor surse de energie alternativa-mai ales energia geotermica- si izolarea termica profesionala a locuintelor poate fi o solutie de perspectiva f economica si lesne de realizat. Eu platesc cam 500-600 lei lunar numai gazul, pt incalzirea unei case cu 4 camere, din care consider ca 40 la suta o reprezinta pierderile.Sa imi fie rusine!

daca vrei sa mergi inainte, numai Dumnezeu te poate opri

vineri 3 februarie 2012 la 13:37

Atat timp cat toti ne inghesuim sa consumam doar gaz se va scumpi din ce in ce mai mult si va fi din ce in ce mai greu de procurat ,va trebui sa ne caciulim mult si bine pe la rusi pentru el.Cred ca fiecare trebuie sa ia in calcul macar doua variante daca nu mai multe pentru consumul propriu de energie.Gaz la mana rusilor ,energie electrica la voia ploilor ,lemn de foc la mana padurarilor, energie eoliana depinde de vant si de viteza lui,energie solara nu e valabila iarna deci fiecare are cate o hiba.Pe langa o izolare cat mai buna trebuie gasit si cel mai bun agent termic care sa satisfaca cat mai bine nevoile noastre.

vineri 3 februarie 2012 la 13:52

lumea intreaga oscileaza intre usurinta folosirii combustibilului solid si complexitatea obtinerii energiei atomoelectrice, intre psihoza radiatiei si cresterea nivelului de CO2...Odata cu scaderea resurselor variantele se imputineaza astfel incat viitorul este al energiei atomoelectrice. Energia solara respectiv eoliana vor fi folosite doar pentru a completa acest mix , alimentand nevoia de energie ~verde~ dar foarte scumpa. Omenirea va fi obligata a investi in retele electrice,

vineri 3 februarie 2012 la 13:54

Moise,

Eu am cumparat 2 panouri electrice la care costurile totale cu automatizare cu tot au fost de 2000.- RON...incalzesc un birou cu un vol. de 120 mc . fara discutie sunt cele mai sigure si mai convenabile. ref la gaz, pt acelasi birou, am primit oferte de 3500.- EUR , deci fara nici o indoiala nu se pot compara. Eficienta=92% , panouri radiante...

vineri 3 februarie 2012 la 13:57

Noi din 2001 suntem individuali,pe centrala de apartament si suntem f multumiti --platesti exact cat consumi,si ai cand vrei apa calda si caldura ,indiferent de nr de persoane!-- e singura varianta in care nu poti fi furat ,de catre Asociatia de Propr.impreuna cu Minunatul CET--cate Guri de hranit Dom'le!cand ne-am debransat de Cet,3 zile a mers sotul prin birourile lor,unde peste 100 de angajati isi savurau cafeaua si mail-urile,acum... ? @apropo,despre resursele de gaze si viitor-----resurse sunt ,ne intereseaza Prezentul!!in copilaria noastra ,a mea si a sotului meu-- au strans ai nostri cureaua ,tot pt viitor,dar din pacate --noi eram sub ea -sotul e nascut pe un santier care construia Magistralele de Gaz Metan in Romania ,cu sediul la Medias ,cunoastem f bine Sistemul! super wk prieteni EFM!

..,,Da-i lumii tot ce ai mai bun si poate nu va fi niciodata de ajuns... Da-i lumii tot ce ai mai bun, oricum. La urma urmei este intre tine si Dumnezeu.N-a fost niciodata intre tine si ei, oricum!'' /

http://elenacarmen.blogspot.com/

http://www.youtube.com/user/CARMENSERBAN1

vineri 3 februarie 2012 la 14:09

Moise,

asa cum s-a spus si in direct, CET-urile produc agent termic in cogenerare. Deci, produsul principal este curentul electric, iar cel secundar este agentul termic. Dar, opinia mea este ca pretul pentru agent termic este ca si cum CET-urile ar produce numai agent termic. Ceva nu se potriveste la aceste costuri cu functionarea CET-ului. Se pare ca, platim aceste costuri 100% pentru producerea curentului electric si pentrul produsul secundar - agentul termic - platim din nou 100% + costuri distributie. Nimeni nu explica, ma refer la functionarii platiti pentru asta, ANRE in special, care sunt costurile pentru curent electric + cogenerare agent termic. Mai ales ca acum a mai aparut o noua taxa la plata curentului electric - taxa cogenerare. Astept si alte opinii si, poate, ceva explicatii de la functionarii in cauza. :-)

vineri 3 februarie 2012 la 14:21