Student în România: titlu de onoare sau povară?

Studenţii români vor să fie consultaţi în elaborarea noii legi a educaţiei, inclusiv să fie mai bine reprezentaţi in structurile de decizie din facultăţi.

După o zi în care au pichetat clădirea Ministerului Educaţiei, reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România s-au întâlnit în aceasta dimineaţă cu ministrul Daniel Funeriu.

Studenţii au cerut ca statutul lor să fie inclus în Legea Educaţiei, căminele să fie unităţi non-profit, universităţile să fie depolitizate, bursele pentru doctoranzi să fie achitate.

Nemulţumirile studenţilor par să îşi fi găsit o rezolvare, cel puţin temporară.

Ministrul Educaţiei a spus ca bugetele pentru burse si tabere sunt la fel cu cele de anul trecut şi le-a promis studentilor un parteneriat care să ducă la soluţionarea revendicărilor.

Solicitările studenţilor vin intr-un context in care funcţionarea sistemului educaţional din România este amenintata de proteste sindicale.

Drepturile şi obligaţiile studentilor, condiţiile de studiu pe care le au, sunt foarte importante, câta vreme tineretul studios este traditional considerat o sursa a progresului unei societati.

Din acest punct de vedere, discutia de astazi ne intereseaza in orice calitate ne-am afla, student, parinte, fost student sau viitor student.

La România în Direct va intreb daca, astăzi, a fi student in este sau nu un titlu de onoare?

Este studentul preocuparea principala a sistemului universitar din România?

Cat de relevante sunt pentru dumneavoastra revendicarile studentesti?

Sunt universitatile din România politizate, aşa cum sugerează liderii asociaţiilor de studenţi?

Cât de tentanta este pentru un elev de liceu perspectiva de a deveni student?

Care sunt conditiile din facultatile româneşti: profesori, materie, camine, biblioteci, perspective?

Mai exista profesori si materii depasite, biblioteci incomplete, locuri insalubre în camine,sau greu de obtinut, nepotisme, lipsa de seriozitate?

Credeti ca e vreo diferenta de sanse, perspectiva, activism intre studentii de acum, sa spunem, 10-20 de ani si cei de astazi?

postat: marţi 16 mar 2010 la 11:16 2324 vizite, 51 raspunsuri, »

Pe vremea mea, AH CE VREMURI, era O ONOARE sa fii student. Cred ca acum nr. doctoranzilor este mai mare decat al studentilor din acea vreme. Noi am avut o concurenta de 15/loc pentru a invata carte la o temperatura de 5(cinci) grade celsius pe timp de iarna, ca sa ne incalzim ba furam curent (in loc de siguranta era un cui) ba foloseam un aragaz instalat in mijlocul camerei, dar de foarte multe ori nu puteam sa folosim aceste mijloace pt ca era razie in camin si imediat se simtea ca am avut o sursa de caldura.

Acum sistemul a inventat tot felul de facultati si masterate pentru a umpkle salile cu studenti si binenteles de a lua banii parintilor care vor sa-si vada copilul cu carte dar fara loc de munca.

Inchei spunandu-va ca atunci SE FACEA CARTE si prea putini erau cei care treceau scoala cu bani, iar acum doar acei care vor sa invete, si sunt prea putini, o fac din dorinta de a razbate pe fortele proprii.

Cu consideratie!

PS. Atunci mai era si problema absentelor care te puteau face chiar sa repeti anul daca nu stiai sa le gestionezi.

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta --- OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

marţi 16 martie 2010 la 11:43

Domnule Ardelean, dupa descrierea pe care o faceti la radio bibliotecarelor de la facultata absolvita, cred ca este vorba despre celebra biblioteca de la Limbi Straine Bucuresti din Pitar Mos. Daca, nu, situtia era la fel si acolo cel putin pana in 2004 cand am terminat eu. Trebuia sa oferi cadouri de 8 martie si cu alte ocazii pentru ca bibliotecarele sa fie mai dulci cu tine. Altfel..parca erai la inchisoare. Nu mai spun de minuscula sala de lectura unde parchetul si mesele si scaunele scartaiau ascutit. Si da, atunci nu era asa dezvoltat internetul. Ce fericire a fost cand s-a redeschis BCU prin 2002 sau 2003. Acolo mi se parea in Rai. Cand am ajuns inscrisa la o biblioteca in Franta, conditiile de lectura si amabilitatea personalului mi se pareau si mi se par ireale in comparatie cu Pitar Mos.

marţi 16 martie 2010 la 11:48

Va felicit in primul rand pentru tema aleasa.

Sunt studenta la Jurnalism, in Iasi, la cea mai veche Universitate din tara. Din unele privinte se vede de la o posta ca e veche. Doua din corpurile Univ sunt pe cale sa se darame (si acolo inca se mai fac ore), ca sa nu mai spun ca sunt si sobolani...pana si presa din Iasi s-a sesizat si au aparut articole legate de aceste probleme.

In ceea ce ii priveste pe profesori, pot sa spun ca o parte dintre ei nu au nicio legatura cu ceea ce predau: la un anumit curs se vorbeste despre zodii, despre cate emailuri ai trimis profului sau de ce nu i-ai raspuns la unele dintre ele.

Vorbind de admiterea la facultate, aceasta nu mai arata nimic. Oricine poate face astazi o facultate, doua, trei,.... Nu mai este o onoare sa fii student, oricine poate fi. Notele nu mai au nicio relevanta. Toti sunt niste genii cu medii de peste 9,50. Aceeasi problema cu notele este si in timpul facultatii...unele se obtin pe ochi frumosi, altele dupa nr de emailuri primte de profesor de la tine si doar unele pe cunostinte si pe prezenta. Aceasta este una dintre probleme mele majore: cum poti sa ai 10 la vreo trei materii cand tu nu ai fost la cursuri/seminarii un semestru intreg? Dar asta e facultatea de astazi.

O singură datorie are omul: să nu fie prost! http://ioanastoian.wordpress.com/

marţi 16 martie 2010 la 11:51

Buna ziua,eu sunt student in Sibiu in anul 4,nu am parinti si nu am alte posibilitati de a ma descurca mai usor cu facultatea, si de aceea am solicitat o bursa sociala, dar din pacate nu am primit nimic din cauza ca mi-au zis " nu sunt bani".In primi trei ani mi-am platit facultatea singur,numai Dumnezeu stie cum mi-a fost.Chipurile in ultimul an mi-au dat o bursa sociala.Cred ca studentia in momentul de fata se indreapta pe cai gresite si este ireversibila greseala.Nu prea avem ce face cu un sistem corupt,nepotisme sau alte lucruri urate care se intampla in ziua de azi in facultati.Cei care au pile pe acolo o duc regeste iar cei care nu stau la mila lor si isi cersesc efectiv drepturile.

marţi 16 martie 2010 la 11:52

A fi student in Romania este mai degraba o povara.De ce?Pentru ca tot sistemul asta birocratic, care se pare ca s-a instalat definitiv in tara asta, nu face decat sa stagneze sperantele si dorintele studentilor.Nu poate studentul sa plece la mare cu bilet de tabara, pentru ca s-au oferit prea putine locuri, nu poate un student sa mai stea in camin, pentru ca deja s-a oferit un fiu de milionar sa plateasca 300 de euro pentru un loc asigurat, nu mai spun ca nu mai poate un student sa se angajeze undeva dupa ce termina facultatea, pentru ca toti angajatorii cer in ultima vreme doar personal cu experienta.Si cum nu prea are de unde bietul student sa capete acea experienta,mai face un master, mai face o facultate,mai face iar un master, contribuind astfel din plin la bugetul si buzunarul adanc al Ministerului de Invatamant.Sunt indignata de felul in care ni se ucid toate ideile de viitor!!!!!!O STUDENTA

marţi 16 martie 2010 la 11:54

inainte de 1989, era intr-adevar ceva sa fii student.O bursa iti acoperea si cazarea si masa la cantina.Acum, in Iasi, in locul in care era cantina studentilor , este un mare mall.....Acum am copil student, si mereu fac comparatie cu ce era si ce este acum.Astazi sunt mai multe oportunitati, dar si costurile sunt altele.

marţi 16 martie 2010 la 11:58

Poate ca se facea mai multa carte inainte de 89 in facultati. Si eu as spune ca studentii de acum sunt mai prost pregatiti si mai putin motivati si mai obraznici decata a fost generatia mea. Si eu am absolvit facultatea acum 6 ani, deci recent. Dar pot spune ca studentii romani fac si acum fata cu brio atunci cand ajung cu o bursa in afara tarii. De obicei sunt printre cei mai buni. Asta inseamna ca si pregatirea din Romania nu a fost chiar ineficienta.

marţi 16 martie 2010 la 12:04

Cat de mult conteaza implicarea sociala si politica a studentilor. Este activismul lor unul de dorit$1 Sunt studentii, ca grup social, o forta in societatea rom\neasca$2

marţi 16 martie 2010 la 12:07

suna mama a doi studenti anul 1 si 2 fiindca este un an intre ei ,ce sa va spun ca este greu pentru toti fiindca , este vb de bani in sensul ca trebuie sa le fac de mincare la saptamina , acolo zeama lunga fiindca salariul meu este de 450 ron si al sotului de 900 si isi doresc sa invete. Si ma refer la bani ca le trebuiesc ptr. transport si piine de altceva nu incape vorba. Le-am spus sa se uite in urma sa isi aduca aminte de unde au plecat si asta sa ii motiveze sa invete sa ajunga oameni.Cit despre ce este acolo nu stiu ca baietii nu sunt ca fetele mai deschise ,dar nici nu insist ,atit timp cit nu se pling de ceva consider ca le este bine, desi cunosc lipsurile dar asta e inca traim in Rominia unde nu se schimba nimic totul este la stadiul de vorbe cit despre fapte .....citi ani ne-or mai trebui.

marţi 16 martie 2010 la 12:08

Nu mai este o o onoarea sa fii student azi pentru ca se intra la facultate asa de usor, cel putin cu taxa. Apoi la privat intra chiar oricine. Lucrarile de licenta sunt copiate. Deci e trist mai ales pentru cei care au invatat serios, au dat si examen de admitere cu concurenta, au dat si examen de licenta si au redactat si o lucrare de licenta corecta. Diploma de licenta o primesc toti si la stat si la privat. Apoi la angajare conteaza mai mult experienta decat diploma sa media. Am avut Team Leader care nu avea inca licenta luata. Am avut de-a face cu oameni care au terminat la privat si se vede o diferenta in defavoarea lor. Chiar daca nu e practica sau in concordanta cu realitatea.....pregatirea unui student in Romania il poate forma ca intelectual, poate si ca om, il invata sa scrie stiintific, sa gandeasca. Sau asa era acum 5-6 -9 -20 sw ani. Dar depinde si de cat de serios e studentul, nu numai de sistem.

marţi 16 martie 2010 la 12:11