Este Darwin dusmanul cuplului Adam si Eva?
La 200 de ani de la nasterea naturalistului Charles Darwin, teoriile evolutionismului si a selectiei naturale starnesc in continuare controverse si patimi.
Pe linga dezbaterile stiintifice care inca nu s-au incheiat, darwinismul a fost folosit adesea ca intrument de promovare a unor ideologii politice.
Mai mult, teoria a fost contestata de-a lungul timpului de reprezentantii celor mai importante religii.
In Romania, in 2006, teoria evolutionista a fost scoasa din programa scolara insa acum ea va fi reintrodusa ca materie de studiu.
Credeti ca aparitia omului pe pamint este explicata mai bine de evolutionism sau de creationism?
Credeti ca teoria lui Charles Darwin trebuie studiata in scoli?
Este credinta in Dumnezeu incompatibila cu teoria evolutiei?

EugenN
cred ca ambele teorii pot coexista fara sa se excluda reciproc . la fel cum fizica , biologia , chimia explica lumea din diferite puncte de vedere , ele nu se exclud ci coexista si chiar se pot completa reciproc.
drojdiuta
Ca si biolog cred in teoria evulutionista.trebuie gasita o cale de mijloc intre cele doua teorii.Putem cred ca Dumezeu a creat formele primordiale de viata si le-a lasat sa evolueze la cele care le vedem azi.Copii sunt un pic bulversati, la biologie le zice una la religie alta.Biologii se bazeaza pe dovezii stiintifice, Teologii nu stiu pe ce se bazeaza, dar nu contest existenta unei forte Divine.
MasterYoda
Aici s-a rupt gaina!
Daca sustii evolutionismul esti ateu, prin extrapolare comunist si ca atare dusman!
Daca sustii creationismul atunci ai atatea variante "valabile" prin care s-a creat lumea incat descoperi si explicatia haosului care domneste pe pamant...prea multi Dumnezei convenabili, prea multe religii care practica DRAGOSTEA folosind orice de la o batista inodata la bombe umane.
Reintroducerea teoriei Darwiniste nu poate face mai mult rau decat reintroducerea Religiei OBLIGATORII in scoli, cel mult poate duce la aparitia unui posibil nou Darwin, capabil sa faca lumina in privinta verigii lipsa.
Personal, consider ca Pamantul in ansamblul sau nu e nimic altceva decat o colonie penitenciara a unei civilizatii net superioare care a adunat aici ramasitele unor rase razboinice si/sau pe cale de disparitie(aboringieni, pigmei, udeghe, exchimosi). De asemeni CRED ca exista o entitate superioara, oricum s-ar numi ea dar nu cred in nici un fel de dogma bisericeasca!
MasterYoda
Biserica, nu conteaza care...sustine ca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea sa.... voi crede in Biserica atunci cand imi va explica cate chipuri si asemanari are Dumnezeu, sau, in cazul ca sunt mai multi...de ce se mai numeste religie monoteista!
Nici evolutionismul nu e mai breaz atunci cand incearca sa explice varietatea raselor umane!
AdrianIs
Buna ziua,
Incep prin a spune ca ma consider atat intelectual cat si un crestin.
Cred ca lucrurile demonstrate de om sunt adevarate dar Dumnezeu este raspunsul la intrebarile care raman.Consider caci oricat de multe ar descoperi omul tot timpul vor ramane intrebari care le voi asocia cu Dumnezeu.
De exeplu acum cu studierea particului care se spune ca ar fi putut crea universul, chiar daca aceasta va fi descoperita, va aparea intrebarea "acea particula sau lege fizica pe baza careia ea a aparul de unde a aparut?". Astfel incat oricat de mult ar progresa stiinta tot vor ramane intrebari la care raspunsul este Dumnezeu.
Eu il percep pe Dumnezeu si pe oameni ca pe un cumul de foarte multe energii pozitive (sau negative la unii oameni ) , iar regia ortodoxa o modalittate de promovare a actiunilor care vin sa-ti imbunatateasca energia proprie. Religia ortodoxa trebuie perceputa dincolo de senul ei mot-a-mo pentru a descopri lucruri interesante.
Consider caci in scoala trebuie studiata atat religia cat si teoria evolutionista, copilul chiar daca are o varsta frageda fiind cel care trebuie sa decida ce crede si ce nu si ce varianta va adopta pentru viitor.
Va doresc o zi buna!
oana_maria
Cred in Divinitate, dar bineinteles ca apar si multe alte intrebari. Totusi cum ar putea explica Darwin involutia spre care ne indreptam? :-?
AkaManah
Teoria evolutionista are multe semne de intrebare. Geneza e un semn de intrebare in sine. Adam si Eva, teoria crestina in general a Genezei nu este inventia crestinilor. Daca faci un studiu asupra altor religii si aici recomand "Istoria Religiilor" a lui Eliade veti observa ca exista similaritati intre aproape toate religiile mai ales la capitolul crearii Pamantului, omului.
Pana o sa avem ceva mai bun trebuie sa ne multumim cu teoria lui Darwin. Unii cercetatori sustin ca au existat mai multe rase de hominizi in paralel dar, unele au disparut din varii motive de-a lungul timpului. Rasa a carei urmasi suntem cei mai multi dintre noi era Homo sapiens aparent cea mai putin inzestrata fizic dar cu facultati mentale superioare. Cu singuranta au existat mai multe variante de Homo sapiens pentru ca altfel nu ar exista atatea rase acum excluzand metisii.
Legat de studiul religiei in scoli sunt total impotriva. Americanii au facut asta si sunt o natiune puritana sau aparent puritana. La noi biserica incearca sa supravietuiasca prin indoctrinarea copiilor. Eliminarea studiului Teoriei evolutioniste in scoli a fost doar o reusita a presiunii bisericii. Biserica are tendinta sa acapareze cat se poate fara a mai da nimic inapoi.
sesam
Eu sint ateu convins, si din aceasta cauza am nenumarate discutii cu familia mea, cu sotia mea, cu familia sotiei mele. Nu pot intelege cum, in plin secolul 21, religia mai poate avea atita importanta pentru atit de multa lume. Lumea in general, indiferent de religie, da dovada de o ignoranta care pur si simplu nu se potriveste cu vremurile pe care le traim, cind informatia, comunicatiile sint atit de prezente in vita de zi cu zi, ofera explicatii pt orice. Eu am un copil la gradinita, si sint foarte neplacut surprins cind imi spune ce teme religioase a mai avut acolo. Sint absolut indignat ca de la o virsta atit de fargeda copii sint deja indoctrinati religios. Religia ar trebui interzisa in scoli, aceasta trebuind tratata ca o alegere personala, nu ca ceva impus. Nu vad nici o diferenta intre a a impune religia in scoli, si a impune fumatul tot in scoli, de exemplu, e la fel de toxic pentru evolutia societatii ,si una, si cealalta.
LADYINRED
Buna ziua! O tema interesanta!
Cele 3 mari dileme ale omenirii sunt; 1.CINE SUNTEM? 2.DE UNDE VENIM? 3.UNDE MERGEM? SENECA scria; "Eu sunt recunoscator naturii, nu atunci cand o privesc din aceea parte care se dezvaluie tuturor,ci cand am reusit sa patrund tainele ei,cand o sa invat din ce materie este alcatuit UNIVERSUL;cine este CREATORUL sau paznicul acestuia;ce este DIVINITATEA;daca isi dirijeaza intreaga actiune numai spre ea insasi sau daca,uneori isi indreapta privirile si asupra noastra;daca ea creeaza zilnic cate ceva sau a creat totul dintr-o data;daca este numai o parte a lumii sau este insasi lumea;daca ii este permis sa hotarasaca ceva si sa se mai abata intrucatva de la legea destinului..."
" Toţi suntem în şanţ, dar unii dintre noi privesc la stele" ~~Oscar Wilde~~
CrinaCri
Ar trebui sa ne aducem un pic aminte ca imediat dupa revolutie fiecare persoana avea parerea lui si mai ales argumentul care l-a determinat sa creada. Spre exemplu eram in cls a Va si imi aduc aminte ca dintotdeauna a existat un comflict intre religie si celelalte stiinte. prof de religie zicea ca "D-zeu a creat omul" si mai ales despre "crede si nu cerceta", iar profii de geografie si biologie ca omul descinde din maimuta. Copii fiind nu stiai ce sa crezi si credeai fiecare profesor in parte, iar in mintea noastra era o lupta continua in acest sens.
Niciodata zic eu nu e bine sa fortezi pe cineva sa creada ceva anume, fie ca e religie, stiinta sau altceva ci e bine sa-l lasi sa decida el ce sa creada si cand.
mrs mult