De ce ne iau inundaţiile prin surprindere?
Un nou episod de ploi abundente si inundatii a afectat diverse zone ale tarii, nord, centru si sud- vest
Zeci de mii de oameni simt direct efectele, 21 de persoane au murit. Pagubele materiale nu sunt inca in totalitate evaluate dar se asteapta ca acestea sa fie importante.
In nordul tării, au fost cazuri in care oamenii au fost surprinsi de ape. A fost nevoie de evacuare rapidă, fara ca cetatenii sa isi mai poata salva mare lucru din gospodarii.
De altfel, reprezentantii guvernului au anunutat ca vor cere ajutorul Uniunii Europene pentru a face fata efortului de protejare a cetatenilor sinsitrati.
Este al treilea episod important de inundatii dupa 2000.
Si viiturle din 2005 si 2008 au luat prin surprindere localitati intregi si s-au lasat cu pagube si victime.
S-a discutat inca de la acea vreme despre motivele pentru care aceste fenomene aduc pagube importante: constructii facute fara autorizatie in albia majora a raurilor, lipsa asigurarilor pentru locuinte dar si lipsa amenajarilor, diguri, iazuri care sa atenueze forta si gravitatea viiturilor.
La România în Direct va intreb cum se face ca de fiecare data inundatiile par sa ia pe nepregatite autoritatile?
Traiti intr-o regiune amenintata de inundatii?
Ati fost vreodata, dvs sau familia dvs, victima viiturilor?
Ce masuri au luat autoritatile, in timp, pentru a limita efectul unor posibile inundatii?
ucsarodut
Ieri ma sunat un prieten din N Sucevei si ma intreba de patul care lam facut acum 15 ani??? Ca unui prieten patul imens 250 cm lungime, 250 cm latime si 100 cm inaltime si aseara apa avea 150 cm in casa. Dupa ce ca munceste zilier acum ia luat apa porcul, gainile si catzelul mort in lantz
nicoleta74
Cod rosu , cod portocaliu , urmeaza cod albastru si sa ne fereasca Dumnezeu de codul negru (al celei cu coasa) ... Zapada ne ia prin surprindere , desi locuim intr-o zona in care iarna de obicei ninge , si este frig , sau ma insel ? S-a schimbat cumva clima in tara noastra ?... Apa ne ia prin surprindere desi al doilea fluviu ca dimensiune din Europa ne strabate tara ... Eu chiar nu inteleg cum ar putea aceste "calamitati" ale naturii sa ne ia prin surprindere? .... totul este prost administrat , case construite , sau mai bine spus plantate pe unde vrea muschiul nostru , taiem copacii fara vreo urma de remuscare , digurile exista dar lipsesc cu desavarsire , podurile si podetele de toata jena ... dar avem Q7 , X5 si alte marci din astea ca nu prea le cunosc ... ca deh luam banii de la stat pentru un dig , dar intai ne luam Q7 si apoi daca mai raman si de dig bine daca nu la urmatoarea inundatie dam din umeri si spunem "asta este ne-a luat prin surprindere" ... Tara lui Papura Voda .... Nu cred ca este doar vina autoritatilor in acest caz si oamenii sunt vinovati , au astupat santurile din fata caselor ,dau spaga ca sa obtina autorizatii de construire in zone considerate periculoase din acest punct de vedere (daca obtin ca sunt multi care au construit fara autorizatie) arunca gunoaiele pe unde vor , gunoaie ce ajung in ape (sa veniti la Braila sa vedeti ce aduce Dunarea ) ... ne meritam soarta ,
La Braila se preconizeaza ca duminica aceasta , Dunarea va atinge o cota record de 700 de cm , deja faleza este inundata prin unele zone , au fost evacuati oameni dintr-un bloc cu locuinte sociale de pe faleza si din cate am inteles sunt probleme mari in satele de pe malul Dunarii , oamenii fac front comun si consolideaza digurile cu saci cu nisip ...
Bogdana
In primul rand as spune ca noua, ca romani, ne place sa pozam in victime. Sinistratii abia asteapta sa li se construiasca noi locuinte sau sa li se scoata apa din curte in timp ce multi dintre ei isi plang de mila la crasma din sat. Cunosc cazuri in care cel care venise cu pompa sa scoata apa se chinuia sa intinda furtunele iar cei afectati stateau pe sant ( la propriu) si faceau galerie.
In alta ordine de idei inundatiile sunt determinate si de faptul ca in timp s-au taiat intr-o veselie padurile care au avut si ele rostul lor. In plus nu s-au mai facut lucrari de arta si aici ma refer la lucrari hidrotehnice ca de, costa prea multi bani, canalul Siret-Baragan este intrerupt la Marasesti exact asa cum l-au lasat muncitorii de pe vremea "cealalta" si exemplele ar putea continua. Dar noua ne place sa ne plangem de mila si sa nu facem (aproape) nimic.
puiutz-13
autoritatile sunt formate din oameni fara stofa de leaderi, de conducatori, de eroi.... nu anticipeaza pericolul, nu se bat cu sistemul pentru a aduce ceva bun pe plan local, n-au nici bani de ajuns sa faca ceva durabil, obosesc si.. cedeaza....
si chiar daca cativa reusesc macar partial, cu eforturi infinite, oamenii-s nerecunoscatori, rai, hoti, rezultatul va fi o mare dezamagire ....
oricum satele vor fi intotdeauna sacrificate in salvarea oraselor invecinate, oamenii nu-si vor parasi casele de frica hotilor, statul spera sa fie cat mai putine calamitati , "ce-i ca val, ca valul trece....." deviza generala....
"Sunt succese care te umilesc si infrangeri care te inalta."
culturist
Exista o precaritate a administrarii primariilor in primul rind si neinformarea populatiei in zonele predispuse calamitatilor sint convins ca foarte multi oameni chiar din zonele rurale si-ar face o asigurare care sa le dea confortul necesar trecerii peste astfel de evenimente.Totul se reduce doar la mediul citadin ma refer la firmele de brokeraj.
matroska
Consiliul local al fiecarei urbe ar trebui sa aiba in buget sume alocate pentru calamitati naturale, se numesc cheltuieli exceptionale. Macar sa fi pus in pozitia asta bugetara banii obtinuti din acordarea autorizatiilor de constructii in zone cu risc ridicat de inundatii si alte calamitati (pe langa inundatii se pot produce alunecari de teren).Bugetul local e facut de autoritatile locale si consilierii au alte prioritati la ora actuala: excursii in strainataturi, bairamuri, fel si fel de evenimente in care trebuie sa se distreze alesii locali, chiar daca poate si lor le intra apa in casa, cu deosebirea ca pentru ei se vor gasi intotdeauna fonduri pentru refacerea proprietatilor avariate. Si nu numai refacereas-au vazut cazuri in care proprietarii influenti ai unor case laute de viitura sau inundate si-au reconstruit casele, facandu-le mult mai mari, din banii publici sau din ajutoarele pentru sinistrati.
anadana
Mai degraba cred ca gandirea "invechita" a oamenilor din mediul rural este in stransa legatura cu "luatul prin surprindere" ... asta pe langa reactiile intarziate ale autoritatilor. Degeaba sunt sfatuiti oamenii sa se refugieze in zone sigure ptr ca majoritatea nu vor sa-si paraseasca casele, am vazut la tv ca unii sunt luati cu forta aproape. Pe de alta parte cei care stiu ca locuiesc in zone cu pericol de inundatii sau alunecari de teren nu-si fac asigurare. Motivele sunt multe, unii nici nu stiu ce e aia si cred ca e ceva foarte complicat si costisitor, unii cred ca daca fac "asa ceva" semneaza nu stiu ce acte in defavoarea lor (au impresia ca raman fara case ptr ca nu sunt nici informati si nici nu au incredere in firmele de asigurare). Poate ca ar trebui desfasurata o campanie de informare mai degraba decat obligatia ca odata cu impozitul sa fie si asigurarea pe locuinta.
Style
@matroska: daca am verifica bugetele locale am realiza ca in astia 20 de ani scursi de la revolutie nimeni nu s-a sinchisit de soarta celor care locuiesc in zone care se stiu ca sunt expuse astor riscuri. Inca de pe vremea lui Ceausescu exista un plan de sistematizare a zonelor afectate de viituri, pt ca dupa 1977 comunistii nu mai vroiau sa riste (deh maretul conducator vroia o imagine perfecta in strainatate)si astfel s-au construit cu chiu cu vai amenajari ale raurilor. A venit revolutia si odata cu ea pofta de imbogatire a politicienilor si a noilor oameni de afaceri. Pe langa faptul ca s-a distrus o mare parte din ce se construise in epoca de aur nu s-a mai investit nimic in protejarea asezarilor umane din preajma raurilor cu grad ridicat de formare viituri. Mai mult in astia 20 de ani s-au dat autorizatii de constructie fara sa se tina seama de nici un plan urbanistic ci doar de grosimea plicului si/sau importanta functiei. Poate guvernul actual are nevoie de un ajutor extern al UE daca banii publici se cheltuiesc in amenajari de autostrazi cu 2 benzi, parcari fantasmagonice, parcuri de distractii si alte cele folositoare poporului roman pe timp de criza.
ADRIANA_P
Astea sunt TRAGEDII,fratilor! Nu ca de maine TVA=24% ,,,se moare in 2010 de la inundatii...unde este marinarul sef??? sta ascuns..cand tara are nevoie de lider??? ciudat!
De ce nu se folosesc elicopterele SMURD?? Pompierii la foc ,tot ei la apa si inundatii???
RUSINE POLITICIENILOR!!! MOR OAMENII ACOLO!!OAMENI CARE AU VOTAT,,,
cristake
@Ardelean
De ce ne-au luat viiturile prin surprindere?
De ani de zile se intampla aceleasi lucruri in aceleasi locuri, fara ca autoritatile sa poata reactiona in timp util.
La noi in tara, este mai simplu sa repari ceva stricat decat sa previi sa se strice acel ceva.
Daca ningea in luna iunie, eram de acord ca vremea ne-a luat prin surprindere.