CE-I LAŞI COPILULUI MOŞTENIRE?
Ce-i laşi copilului moştenire, întreabă preşedintele Traian Băsescu, o casă sau o datorie?
Întrebarea este aproape retorică pentru că probabil toţi vom avea tentaţia să răspundem o casă. E ruşine să laşi copilului moştenire o datorie, nu-i aşa? Poate. Dar ca un adevărat scamator al vorbelor, preşedintele a pus şi de această dată problema într-un mod ce distrage atenţia de la variantele mai realiste de răspuns.
Totuşi relaţia dintre noi şi generaţiile viitoare este atât de importantă încât nu m-am putut abţine să nu o pun astăzi în discuţie la România în Direct.
Dacă ar fi să comparăm ţara noastră de acum cu o casă, ce fel de casă ar fi ea?
O casă bătrânească, un apartament cam strâmt într-un bloc comunist sau o vilă occidentală?
Să fim sinceri, România de astăzi nu este chiar casa pe care ne-am dori-o pentru copiii noştri. Sau este?
Reformulând datele probleme într-o cheie mai pragmatică ele ar suna cam aşa -în momentul de faţă avem o casă bătrânească dar nici credite nu prea avem. Ce vrem să le lăsăm copiilor moştenire? Le lăsăm această casă bătrânească? Sau le facem una nouă?
Trebuie să fim conştienţi că dacă vom dori să le lăsăm moştenire o vilă occidentală, ca să nu ne mai fugă copiii de acasă va trebui să ne împrumutăm şi să le lăsăm copiilor şi casa şi rata la bancă. Dacă vom dori să nu ne împrumutăm, atunci vom reuşi prin cumpătare să facem doar fundaţia unei case, iar vila occidentală va trebui terminată de copiii noştri pentru copiii lor.
Rezumând, întrebarea de astăzi la România în Direct este ce vreţi să-i lăsaţi copilului moştenire, o casă bătrânească fără datorii? O casă la roşu şi un model echilibrat de viaţă, fără credite deci fără excese? Sau o vilă la cheie, dar una ipotecată, o moştenire ce vine adică la pachet şi cu o datorie la bancă?
Puteţi lua întrebarea în sens personal sau în sens naţional, nu contează, importantă este filozofia de viaţă ce va determina răspunsul dumneavoastră.
FlorinM
LOL - "Dar ca un adevărat scamator al vorbelor, preşedintele a pus şi de această dată problema într-un mod ce distrage atenţia de la variantele mai realiste de răspuns." - adica acelasi lucru pe care-l faci dumneata la fiecare emisiune, inclusiv asta?!
Va ofer un clip care explica de unde vine prosperitatea:
http://www.youtube.com/watch?v=vvBKR5GPCWc
Nu sunt impotriva sistemului, sistemul e impotriva mea!
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
laurapg
Ii putem lasa copilului mostenire o datorie: aceea de a fi om. Exemple mai pot fi date. O casa ii lasam atunci cand exista aceasta posibilitate. Cred ca si educatia poate fi una dintre cele mai importante mosteniri.
Iulia.
Cam ca la greci? Sa lasam o tara cu oameni invatati sa leneveasca si sa ceara drepturi, fara a le merita? Pai decit astfel de naravuri, nu mai bine o casa fara confort dar in care sa ma formez ca un om valoros, cu initiative si idei bune (ca un neamt), cu dorinta de a face performanta si a dovedi copiilor si nepotilor ca se poate, si sa aibe de unde lua un exemplu de rabdare, munca, performanta, cinste, mindrie.
gio62
Foarte interesanta intrebarea ta. Daca as lua intrebarea in sens personal,cred ca as lasa copilului o casa ,cu o fundatie sanatoasa,fundatie pe care eu (ca parinte)am reusit sa ridica numai parterul(functionala,normal),el avind datoria sa mai ridice un nivel......asa mai departe. Trebuie sa luam exemplu de la cei care au facut "case" nu intr-o viata,ci in generatii,asa casa va fi stabila si sanatoasa si pe termen lung. Pacat ca noi astazi,luam ca exemple pe cei care isi fac "casa" din vinzari anterioare,sau de la diferite "matusi"
sadriana
bunica mea, un exemplu de cumpatare si moralitate pentru toti cei care au cunoscut-o, avea o vorba: cand iei bani cu imprumut iti fata vaca, dar cand trebuie sa-i dai inapoi iti moare vitelul...
pe de alta parte, nu consider ca occidentul este chiar cel mai bun exemplu de urmat. calitatea vietii nu este data in mod obligatoriu de aspectul material....
cristi_x
presedintele isi bate joc in continuare de noi.
spune ca am avea cea mai mica datorie dintre tarile ue 4750 euro/locuitor.
de ce nu baga in calcul si valoarea pib/loc?????
una este sa acoperi o datorie de 10.000 cu o pensie de 1000 euro si alta este sa acoperi 4750 cu o pensie de 100-200 euro.
patruta
tara ( casa noastra) este mobilata si utilata ( munte, campie, mare, aur ,petrol etc) numai ca arata ca ne locuita ...sper ca mostenitorii nostrii sa locuiasca in ea si sa o intretina mai bine...noi nu suntem in stare!
joker32
Moise, noi nu suntem capabili sa ne imprumutam ca sa construim, noi ne imprumutam ca sa ne cumparam Porche si sa-l parcam in fata apartamentului in care stam cu chirie.
Iesind putin din metafora, ma gandesc la faptul ca orice imprumut facut pentru "investitii" merge in lucrari care nu aduc plus-valoare, fie aduc spagi, fie patinoare, fie achizitii de costume de scafandru la cfr. Asa ca, domnule, daca nu ne duce capul sa venim cu un pachet de masuri de relansare economica, macar sa mancam mai putin... asa in limita a cat producem.
tora-tora
Eu ii voi lasa o casa micuta, cu o temelie solida, cu toate facilitatile si confortul, cu o gradina plina de flori si o curte plina de caini jucausi , unde ii este drag sa vina mereu. Creditul pe care il am as dori sa nu i-l las mostenire, dar daca nu voi reusi sa il achit, atunci nu va avea incotro. Daca va dori, isi va mai putea face multe camere-occidentale sau nu- dar sigur va pastra si casuta veche si gradina si cainii
daca vrei sa mergi inainte, numai Dumnezeu te poate opri
fulg2007
haideti sa intrebam vice-versa ..ce ii lasam lui basescu si cine urmeaza la conducere daca in conditiile de astazi la romani le e din ce in ce sa mai traiasca si sa se descurce de la o zi la ala ...nu mai au curajul sa faca copii ... deci ii lasam pe toti cei care ne conduc nimik