Cât de români sunt românii din străinătate?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la o întâlnire cu ambasadorii acreditaţi în România că îşi propune să susţină măsuri de sprijinire a românilor din străinătate.

Scopul principal ar fi ca aceştia să poată ţine legătura mai uşor cu ţara.

Preşedintele a vorbit astfel despre înfiinţarea unor linii telefonice speciale, a unor noi consulate româneşti şi introducerea votului prin corespondenţă.

Concetăţenii noştri din alte ţări au fost subiect de discuţie publică şi în perioada de după alegerile prezidenţiale.

S-a discutat atunci chiar despre ideea ca ei sa nu aibă drept de vot.

Există de asemenea numeroase mărturii referitoare la relaţia pe care românii o au cu reprezentanţii statului români în diaspora.

Unele pozitive, unele nu chiar aşa de pozitive.

La România în Direct va întreb dacă aţi avut vreodată nevoie de serviciile reprezentanţilor statului român în străinătate.

Cum a decurs relaţia cu ei?

În calitate de emigrant, turist sau persoana plecata la muncă în diverse ţări, câtă susţinere aţi gasit din partea autorităţilor române?

Aţi avut vreodată probleme, aflat fiind in străinătate, care au cerut intervenţia reprezentanţilor statului român de acolo?

Ce atitudine avem, ca români aflaţi în ţară, faţă de concetăţenii noştri din străinătate?

Credeţi ca ar trebui sau nu sa aibă aceleaşi drepturi cu cei de acasă, în relaţia cu statul român?

postat: joi 21 ian 2010 la 11:09 2654 vizite, 62 raspunsuri, »

Nu locuiesc in strainatate insa cred ca ar trebui sa lise acorde atentie asa cum li s-a acordat atentie mare si banilor pe care acestia i-au trimis in tara !

joi 21 ianuarie 2010 la 11:42

nu stiu cum lucreaza consulatele si ambasadele din alte state, dar pot sa va spun despre consulatul roman de la milano... daca ai nevoie de o hartie in primul rand trebuie sa mergi de noaptea la rand, in al doilea rand des nu au chef de lucru si chiar daca sunt in gradul de a te ajuta te trimit in romania, asta dupa ce ai asteptat o noapte si o zi in fata instiutiei, scoti o informatie cu clestele. nu raspund niciodata la singurul numar de telefon si nici la mail.uri... sunt groaznici!!!!

diana

joi 21 ianuarie 2010 la 11:51

relatia romanilor cu autoritatile statului din strainatate imi aduce aminte de un moment dintr-o schita umoristica: atunci cand in casa a venit un musafir, servitoarea intreband conita cate nuci sa puna in farfurioara cu dulceata, aceasta a raspuns: doua pentru prieteni si una pentru ceilalti musafiri.... :)

joi 21 ianuarie 2010 la 12:15

iar ai luat-o "pe aratura",dle ARDELEAN???ce-i cu titlul asta?? n-ai pic de rusine?IAR INCEPI CU DEZBINARILE? intr-o perioada tensionata, anul trecut incepusei cu dezbinarea pe criteii regionale? acum, revii??????si insinuezi CA ROMANII din diaspora n-ar fi romani si n-ar trebui sa aiba aceleasi drepturi...(evident,nu sustii doar ne intrebi,"nevonovat")...numai ca unii dintre noi, stim sa citim si "printre randuri"

joi 21 ianuarie 2010 la 12:20

@telespectatorascu

Va rog sa indicati unde "insinuez" eu ceea ce spuneti dvs.

Cred ca ar trebui totusi ca,inainte sa faceti judecati de valoare, sa aratati respect in primul rand pentru ascultatori si forumisti, pentru libertatea de exprimare a oricarei opinii.

Nu exista teme tabu la Romania in Direct. Cred ca este inspre binele tuturor sa nu ne ascundem capul in nisip. Este primul pas catre autocunoastere. Iar daca ati fi ascultat emisiunea cu atentie si fara prejudecati pana acum ati fi remarcat abordarea subiectelor si fuga de sabloane si clisee.

Un raspuns la intrebarea din titlu, care pare sa va deranjeze, ar putea fi "la fel de romani, cu nimic mai prejos decat cei din tara". Simplu. E o intrebare deschisa la orice raspuns.

In plus, va indemn sa acordati ascultatorilo emisiunii si forumistilor prezumtia de folosire a propriului cap si a dreptului la opinie, indiferent de subiectul propus.

Cu respect

joi 21 ianuarie 2010 la 12:27

Personal nu am fost plecata afara si nu stiu din acest punct de vedere cum actioneaza autoritatile romane din consulate si ambasade ... dar nu cred ca reactioneaza altfel decat cei din tara... stiti dvs "cum este turcul asa este si pistolul" ... dar stiu ca prietena mea cea mai buna prefera sa imi faca o procura si sa-mi trimita bani si acte si sa-i rezolv eu problemele aici in tara , ca pe baza celor de la consulat din Spania .. mai de graba ii dau o lama sa-si taie venele decat sa o ajute ... Sunt atat de multi romani care muncesc afara ca sa-si intretina familiile de aici din Romania si este normal ca autoritatile sa-i ajute , cati bani intra in visteria staului de pe urma lor ?... dar cred ca mai repede ar infiinta o linie telefonica fierbinte decat una care sa-i ajute pe romanii din afara tarii .

P.S. .. dl. Ardelean .. tema de astazi este una foarte buna .. si sa stiti ca pe mine nu ma dezbinati cu aceasta tema .. si sunt romanca ... si am citit chiar si printre randuri topicul si tot nu ati reusit sa ma dezbinati ...

joi 21 ianuarie 2010 la 12:43

Eu cred ca lucrurile se misca mai greu in tara decat in strainatate,un frate de-al meu a venit acum doi ani din ialia si avea un baietel de 3 luni iar pentru acesta la intoarcere avea nevoie de pasaport romanesc numai ca inainte de toate avea nevoie de certificat de nastere pentru a obtine pasaportul....ei bine a trimis documentatia la bucuresti si-a trebuit sa astepte doua luni jumate pentru acel certificat...poate acum s-a mai schimbat ceva

joi 21 ianuarie 2010 la 12:48

Eu nu cred ca trebuie sa facem diferenta intre romani, chiar daca acum unii sunt in afara granitelor. Pacat ca unii politicieni incearca sa induca ideea ca nu ar mai trebuii sa fie consultati atunci cind vine alegerile. Pacat ca romanii de rind sufera in relatiile cu ambasadele sau consulatele, iar presedintele bine ar fi sa nu se foloseasca de romanii din strainatate doar pentru imagine, ci sa faca ca problemele lor sa gaseasca rezolvare in numar cit mai mare. Vremurile in care traim face ca tot mai multi romani sa plece in strainatate, fie sa munceasca, fie la plimbare si statul trebuie sa se adapteze acestor realitati. .

joi 21 ianuarie 2010 la 12:56

Bună ziua!

Cred că românii sunt aceeaşi şi in ţara lor şi in străinătate! Cu o condiţie- educaţia fiecărui român,ca om,cu cei 7 ani de acasă sau fără ei...

Normal,trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi românii din ţară! Tot români sunt...

Constat,fără surprindere,că mai sunt mulţi români şi pe aici,pe forum,care nu prea au cei 7 ani de acasă...să mai inveţe,poate mai recuperează! Ştiţi cum se spune...niciodată nu e prea târziu!

"Contempla aceasta zi,caci ea reprezinta Viata,insasi Viata Vietii. In scurta ei durata de existenta, ea ascunde toate Adevarurile si toate Realitatile existentei tale;Beatitudinea Cresterii;Gloria Actiunii;si Splendoarea Frumusetii;Ziua de ieri nu a fost decat un Vis,Iar Ziua de maine nu este decat o Viziune. Daca este traita corect,Ziua de Astazi transforma fiecare Zi de Ieri, Intr-un Vis al Fericirii si fiecare Zi de Maine intr-o Viziune a Sperantei. Contempla, asadar, cu atentie aceasta Zi!"

joi 21 ianuarie 2010 la 13:00

Diana0 sa stii ca eu am fost la Consulatul din Milano in noiembrie, am ajuns la consulat la ora 7,15 si la ora 11,30 eram in grum spre casa cu totul rezolvat. Iti dau dreptate 100% in ceea ce priveste telefonul. Nu raspunde nimeni, suna in permanenta ocupat..........si acest lucru s-a intamplat si in 2003 cand am avut prima data nevoie de acte de la Consulat si si acum, in noiembrie. Acest lucru mi se pare inadmisibil.

Mie mi s-a raspuns la intrebari, chiar politicos as putea spune. Asteptarea nu a fost infinita si totul s-a desfasurat in ordine, adica atata timp cat cei care asteptau au respectat ordinea numerelor nu au fost probleme. Am apreciat enrom faptul ca femeile insarcinate si cele cu copii mici erau chemate inaintea celorlalti, o dovada de civilizatie a fost faptul ca nimeni nu a comentat.

Dl. care dadea numerele de ordine era, la inceput, nitel "plictisit", dar si-a revenit pe parcursul zilei .

Termenele de asteptare pentru un cazier, ceritficat de nastere, etc. sunt, e adevarat, lungi, dar, banuiesc, e multa birocratie la mijloc.

joi 21 ianuarie 2010 la 13:14