Cât de relevantă pentru români este lupta anti-corupţie?

O serie de evenimente recente par să semnaleze o concretizare a ceea ce ani de zile am numit generic lupta anti-corupţie.

Primarul oraşului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru luare de mită.

Un alt primar, de data asta al Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv în urma unor acuzaţii printre care luare de mită şi uz de fals.

Cel mai recent, DNA a cerut Senatului să permită arestarea senatorul Cătălin Voicu pentru acuzaţii care includ trafic de influenţă şi fals în înscrisuri.

Într-un interviu acordat postului public de radio, seful DNA, Daniel Morar, a spus că în România corupţia nu este în regres.

La România în Direct vă întreb dacă recentele arestări, condamnări sau cereri de arestare pot fi considerate sau nu semne că lupta anti-corupţie începe să dea rezultate?

Cat de relevant este pentru dumneavoastră ca fenomenul corupţiei să fie limitat la maxim?

Există relaţii directe şi concrete între corupţie şi nivelul de trai al românilor sau atmosfera generala din ţară?

În ce fel credeţi că afectează corupţia funcţionarea instituţiilor şi, în general. a societăţii?

Avem sau nu o "cultură" a şpăgii şi a traficului de influenţă, care încalcă sau abuzează legile?

Cum va explicati reactiile unor cetateni, precum cea a craiovenilor care au iesit sa isi sustina primarul arestat?

postat: miercuri 10 mar 2010 la 11:09 1534 vizite, 56 raspunsuri, »

salut, ma obisnuisem cu temele usoare propuse, asa ca de week-end....Pe mine ma intereseaza asa de mult coruptia si programele lor anti-coruptie ca nu imi mai gasesc locul...Sunt satula de jocurile lor politice, de arestari si promisiuni mincinoase. Nu o sa schimbe nimic in tzara asta, e clar.

miercuri 10 martie 2010 la 11:29

Vorbim noi, romanii, de lupta anticoruptie ? Ma faceti sa rad d-le Ardelean !

La noi DNA este mai mult o masina de spalat a cooperativei NUFARUL. La cata coruptie este in tara asta ar fi de lucru pentru constructorii multi ani pt a construi lacasele de odihna a potentialilor condamnati.

Imi place ca la noi atunci cand se fac oaresice arestari se vorbeste ca, cutare RISCA nu stiu cati ani de puscarie. Asadar toti RISCA dar prea putini trag lozul cel mare. Tot pe mioriticile plaiuri atunci cand un om politic este arestat urla ca este un dosar politic, atunci cand un mafiot este arestat urla ca i s-au fabricat probe, iar cand toti urla ca cer ca justitia sa le faca dreptate vin cu tot felul de VICII DE PROCEDURA, vicii care exista de altfel deoarece tot ei marii avocatii ai tarii au ajuns prin parlament au facut legile in asa fel incat sa castige ceva maruntis de pe urma infractorilor pe care-i reprezinta in instante .

Cu consideratie !

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta --- OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos

miercuri 10 martie 2010 la 11:29

D-le Ardelean, lupta anti-coruptie, arestarile preventive, dosarele penale fara nicio finalitate, nu sunt altceva decat praf in ochii romanilor, sunt niste jocuri politice calauzite de interesele personale si de partid ale conducatorilor nostrii.

miercuri 10 martie 2010 la 11:43

Coruptia exista peste tot. Mica sau mare, daca pot spune asa. Ce se intampla acum e un program de clatire a imaginii DNA-ului:cateva nume sonore scuturate putin, ce vor da drumul la alte cateva informatii-a se vedea cazul PIC- si am mai indeplinit un obiectiv al programului impus de UE. Coruptia din Romania nu v-a disparea decat peste cateva generatii, ce se vor fi educat intradevar democratic si corect. Cand credeti ca nu vom mai da spagi la medic, la primarie sau la minister??? Pai ar trebui sa fie arestati -si condamnati- jumatate sau mai mult dintre functionarii publici si demnitarii acestei tari!! Sa fim seriosi- suntem dependenti de spaga!!!

daca vrei sa mergi inainte, numai Dumnezeu te poate opri

miercuri 10 martie 2010 la 11:46

in Romania coruptia e ca secretul lui Polichinelle: toata lumea stie, nimeni nu cunoaste :), iar lupta importiva coruptiei e sublima dar lipseste cu desavarsire (din partea organelor statului).

miercuri 10 martie 2010 la 11:58

magda, sau cum am mai spus, in Romania toata lumea fura si totusi nu lipseste nimic...

miercuri 10 martie 2010 la 12:01

Se pare ca justitia nu se mai lasa intimidata si in sfarsit incepe sa-si faca treaba,astept sa vad daca se va da verdictul si in cazul acelor demnitari care au dosare de foarte multi ani....

miercuri 10 martie 2010 la 12:07

Dar de ce e importanta pentru dvs, daca e, limitarea coruptiei?

Este coruptia un fenomen care ne amenintă şi ne afectează concret, sau e doar ceva neplacut, o agresiune la moralitate cu care putem totusi supraviaţui?

miercuri 10 martie 2010 la 12:35

Nu numai ca supravietuim, ba chiar traim. Asa ne-am obisnuit noi, atata timp cat nu suntem afectati in mod direct, viata merge inainte. Cu ce ne-a afectat arestarea lui Nati Meir si condamnarea acestuia la 4 ani de inchisoare? Sau mai bine zis ce am obtinut prin aceasta actiune?

miercuri 10 martie 2010 la 12:54

coruptia exista de cind ma stiu in romania,i-mi place sa vad ca se face ceva,dar cred ca totul e politica,traiesc de 10 ani in spania si lucrez ca asistenta,dar nu se cunoaste cuvintul mita sau coruptie in centrul nostru,nimeni nu asteapta nimic de la nimeni,si facem totul cu zimbetul pe buze pt ca suntem platiti cu un salariu,va dura cel putin 20 ani sa ajungem macar ca cei de aici.va multumesc!

miercuri 10 martie 2010 la 12:58