Care este în România condiţia omului în vârstă?

În timp ce politicienii negociază intens viitorul guvern, alegătorii cei mai disciplinaţi, pensionarii, au o nouă provocare.

După ce au mers la vot în număr mare, ei se îmbulzesc acum să prindă bilete de tratament cu reducere.

Cum s-a ajuns ca oameni care în ţări civilizate îşi rezervă această perioadă a vieţii calatoriilor şi odihnei, la noi, să se mute, periodic, între cozile de la farmacie, cele de la casele de pensii sau de la magazinele economat?

Au parte oamenii în vârstă de la noi de minimul de respect cuvenit?

Avem vreo răspundere faţă de ei?

Ce spune despre noi, despre societatea românească, felul în care îi tratăm pe oamenii în vârstă, care au avut poate marea neşansă să fi trăit într-o perioadă în care a sta la coada era sport national?

postat: miercuri 3 dec 2008 la 11:42 1774 vizite, 34 raspunsuri, »

Politicianul roman,respectiv autoritatile locale nu au avut niciodata un proiect de perspectiva asupra viitorului si din cauza aceasta s-a ajuns aici.Nu au avut nici macar bunul simt ca dupa atatia ani cu aceeasi problema sa faca ceva sa elimine aceste cozi.Sa nu uitam ca vine ianuarie si aceeasi problema o sa se intample si la plata taxelor si impozitelor.Dar intr-o mare masura sunt de vina si unii pensionari,care neavand ce face acasa se duc si stau la cozi,desi problema se poate rezolva si pe alte cai(respectiv sa trimita declaratiile prin posta,sa faca platile prin internet,banci etc).

miercuri 3 decembrie 2008 la 12:05

Imi pare rau pentru batrinii care nu isi permit sa mearga la tratament pe banii lor, ci trebeuie sa astepte subventiile si sa fie calcati in picioare ca sa le primeasca. Ar trebui pus la punct un sistem informatic, bazat pe niste criterii mult mai seriuoase decit regula "primul venit, primul servit". Legat de "sportul national", nu pot sa fiu de acord cu insistenta batrinilor de a sta la coada. Vremurile s-au schimbat sau cel putin eu schimb magazinul cind e aglomerat la casa.

Succes!

miercuri 3 decembrie 2008 la 12:43

Din pacate saracii batranei care si asa au dus o viata grea, la batranete o duc si mai rau, cu pensii mizere, cu o societate cu fast food, internet, cu politicieni care le promit pensii mai mari. Singurul loc unde mai pot merge in " vacanta" este la biserica.

miercuri 3 decembrie 2008 la 12:53

Unde-i problema?Nu s-au bucurat de respect nici cand munceau!Pensiile sunt de mizerie,dar salariile pe care le-au avut vi s-au parut decente?Cum sa te descurci cu o pensie de 600 de lei cand nu te-ai putut descurcat cu un salariu de 900-1000,ca doar preturile sunt aceleasi si dupa ce te-ai pensionat! ...si ar mai fi cate ceva de spus despre sistemul sanitar,despre calculul pensiilor si al salariului minim...E foarte clar ca daca pentru a trai in "sistem" ai nevoie de 30 lei pe zi(minimum minimorum) cu 20 sau mai putin nu te descurci ! Noroc ca am intrat in Europa si cand va fi nevoie, fratele mai mare o sa ne traga de urechi ! O zi buna! si s-auzim numai de bine!

miercuri 3 decembrie 2008 la 12:54

Multi tineri din tara aceasta pun la zid pe batrini, pe pensionari fara sa-si puna problema ca si ei vor ajunge batrini si nu stiu cum sa se vor simti sa fie tratati astfel. Timpul merge obligatoriu inainte si batrinetea vine peste orice tinar.

Batrinii au mers la vot masiv si au votat in cunostinta sau necunostinta si sunt blamati de cine? tocmai de tinerii care au preferat sa stea acasa sa nu mearga la vot, crezind ca astfel se vor razbuna pe clasa politica. Ori acestia aveau toate parghiile sa faca ceva prin: Lamurirea batrinilor (bunici, parinti, vecini, cunoscuti etc.) cu cine e bine sa voteze; Sa mearga la vot si prin numarul lor mai mare decit batrinii, schimbau soarta alegerilor. Dar acestia ce au facut? Au stat deoparte si acum critica. Asa si-au asternut - asa vor dormi de acum inainte patru ani.

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:07

P.S. E greu sa indoi un "ales" pina la nivelul de a vedea ca o batrinica traieste azi in secolul XXI cu 3 (TREI) lei pensie. Se indoaie greu caci le-au crescut circumferintele (nu si circumvolutiunile)

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:11

Buna ziua! Consider ca trebuie sa se schimbe sistemul! Dar la noi cum exista situatia " PRIMUL SOSIT, PRIMUL SERVIT " batranii nostri care au nevoie de liniste si odihna, se vad nevoiti sa se aseze la cozi pentru a beneficia de ce au nevoie. Ma gandesc cu groaza la zilele cand si eu voi avea varsta lor. Oare tot asa va fi si peste 30 de ani? Trebuie schimbare! Dar cine sa o faca??

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:23

Buna ziua! Da, sunt de acord ca fiecare dintre noi,generatia tanara,vom ajunge (daca vom trai in stres nu sunt sigura),vom ajunge,sa speram,la varsta batranetii,a pensionarii,etc...

DAR,vazand la tv,cozile si imbulzeala de la biletele pt tratament,am crezut ca vad imagini dinainte de 1989, cand mama, ca sa ajunga sa ne cumpere lapte de la alimentara, statea la coada cu o seara inainte,vara sau iarna,pt a se inscrie pe un tabel,cu ordinea asezarii plaselor,la coada pt lapte!!! Si lapte cumpara a2a zi,dupa-amiaza pe la ora 15.00 cand sosea masina cu lapte!!!

Asta am gandit ,eu,cand am vazut pensionarii la coada! Am respect pt generatia a3a,dar sa fim sinceri,unii dintre ei sunt mai sanatosi decat noi cei tineri,daca au atata forta sa se imbulzeasca si sa se imbranceasca,pt bilete,de sarbatori la Sf.moaste sau mai stiu eu unde...

Si eu am parintii pensionari,dar au trimis prin posta si asteapta ca niste oameni civilizati,raspunsul la cererea lor pt bilete la tratament! Regretabil ce se intampla, dar traind atatia ani intrun sistem comunist,au ramas multi cu apucaturi din vremurile apuse...pt noi cei tineri!

Multumesc.

"Contempla aceasta zi,caci ea reprezinta Viata,insasi Viata Vietii. In scurta ei durata de existenta, ea ascunde toate Adevarurile si toate Realitatile existentei tale;Beatitudinea Cresterii;Gloria Actiunii;si Splendoarea Frumusetii;Ziua de ieri nu a fost decat un Vis,Iar Ziua de maine nu este decat o Viziune. Daca este traita corect,Ziua de Astazi transforma fiecare Zi de Ieri, Intr-un Vis al Fericirii si fiecare Zi de Maine intr-o Viziune a Sperantei. Contempla, asadar, cu atentie aceasta Zi!"

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:28

buna ziua, interesant subiect si ...pareri cat cuprinde.

eu as incepe de la zicala: CINE NU ARE BATRANI, SA- SI CUMPERE!!.

Masurarea vietii omului nu este in functie de timp, ci de buna ei folosire. Doar o viata traita pentru altii este o viata care merita traita.

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:29

Cred ca ar trebui sa avem curajul sa recunoastem ca Nesimtirea si Lipsa de Valori a generatiei prezente reprezinta efectul Alegerilor si Gesturilor acestor generatii de "pensionari" !

Nu au avut curajul sa isi sustina valorile in timpul comunismului pentru ca, cred eu, nici nu au avut vreodata o scara de valori concreta!

Un om care se respecta cu adevarat, care a avut vreodata notiunea de Demnitate, nu a renuntat la ea.. nici atunci ..si nici acum..

Suntem, in ansamblu ceea ce suntem.. datorita acestor generatii..

Spun asta fara a vrea sa jignesc in vreun fel persoanele care poarta cu respect parul alb...

miercuri 3 decembrie 2008 la 13:39