Bem apă de la robinet?

Judeţul Ialomiţa, mai concret orasul Slobozia, se confruntă cu o serioasă problemă ce priveşte alimentarea cu apă potabilă.

Conform analizelor făcute de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, apa de acolo contine cantitati de pesticide, fier, amoniu si bacterii peste limitele admise.

Autoritatile de acolo au luat deja masuri pentru ca apa de la robinet sa nu mai ajunga in alimentatie.

Cazul este unul concret dar ridica o problema generala serioasă pentru Romania: calitatea apei potabile furnizate locuintelor.

Statisticile recente arata ca doar jumătate din locuitorii României au acces la reţele de canalizare şi de epurare a apelor uzate.

Cu alte cuvinte, o mare cantitate de poluanti ajung in rauri si lacuri fara a fi curatate.

Mai departe, acele substante pot ajunge in apa de la robinet.

Peste 2.600 de localităţi din România ar trebui să aibă unitati de epurare a apelor uzate, dar nu au.

Raspunderea pentru asemenea proiecte tine de autoritatile locale.

La România în Direct va intreb daca beţi apă de la robinet?

Aveti incredere sa folositi apa de la robinet pentru mâncare?

Ati avut vreodata probleme cu calitatea apei primita din retelele de distributie?

Localitatea dvs are statie de filtrare a apelor si de tratare a apelor uzate?

Ce solutii avem la dispozitie pentru a ne proteja, dacă e cazul, de ape nesanatoase furnizate la robinet?

postat: marţi 9 feb 2010 la 11:11 1720 vizite, 41 raspunsuri, »

Eu personal n-am mai consumat apă de la robinet de vreo 20 de ani încoace, ci doar apă minerală îmbuteliată obligatoriu în judeţele din secuime.

La noi în oraş apa e potabilă, şi nu ţin minte să fi fost vreun scandal legat acest aspect al calităţii apei, poate cîteva rare excepţii cînd din cauza turbidităţii Mureşului determinat de ploi masive uzina de filtrare a apei n-a făcut faţă efortului mare de filtrare cîteva ore/zile, dar a prevenit din timp populaţia asupra riscului consumului apei din acea perioadă.

Oricum, de cazuri precum acela recent mediatizat cu bătrînica care găsit un "viermişor" de 50cm "aterizat" în paharul din care a dorit să bea apă de la robinet, n-am auzit nici măcar în judeţul nostru.

marţi 9 februarie 2010 la 11:35

Acum, desi stau in Suceava, unde calitatea apei este foarte buna, folosesc apa plata sau apa filtrata cu ajutorul unui filtru profesional, dar folosesc apa normala la gatit(nu si pentru ceai sau cafea). Calitatea apei ar TREBUI SA FIE treaba celor de la APANOVA, care oricum ne incaseaza apa pe post de apa potabila, chiar daca o folosim la toaleta sau stropim florile cu ea. In locul celor din Slobozia i-as da in judecata....macar sa mai plateasca si ei cate ceva.

In Romania platim orice "ca in comunitatea europeana" si traim ca in Afganistan.

marţi 9 februarie 2010 la 11:43

Problema apei potabile este una foarte serioasa, si aici vreau sa subliniez unele aspecte. 1-Dupa parerea mea, peste 50% din suprafata Romaniei NU are apa potabila. 2-Populatia nu este suficient de informata asupra apei pe care o consuma, si e pacat, pentru ca aici autoritatile sunt OBLIGATE sa faca analize corecte, pe care sa le aduca la cunostiinta populatiei. Sunt convins ca sunt primarii care nu-si fac treaba, sau ca ascund adevarul in ceea ce priveste apa potabila. 3- Daca pentru unele probleme ce tin de potabilitatea apei, autoritatile pot face unele amelorari, (de exemplu, poate clorina apa, pentru imbunatatirea parametrilor bacteriologici) atunci trebuie sa stiti ca alti parametri (cei chimici, si aici ma refer la incarcatura de nitriti si nitrati din apa) NU se poate face nimic, iar noi trebuie sa cumparam apa. 4-Mamele care au bebelusi, copii sub 2 ani, musai sa cumpere apa, mai ales in zonele in care nu se poate face analize ale apei, si atentie, importanta este analiza chimica a apei, (nu fizico -chimica, care se refera la turbiditate si corpuri straine in suspensie). 5- Nu cheltuiti bani aiurea, pe purificatoare de apa , chiar daca sunt produse de firme ,,bune,, ca s-ar putea sa va imbatati cu apa rece. 6-Medicul de familie ar trebuii sa faca analize ale apei din localitate si sa tina legatura cu primaria si celelalte institutii (Protectia mediului) si mai ales sa-si anunte pacientii prin afise puse la loc vizibil. Poate mai sunt si alte lucruri de spus, dar oricum problema ramine , noi trebuie sa fim in permanenta atenti, mai ales ca in autoritati nu este bine sa avem o prea mare incredere .

marţi 9 februarie 2010 la 11:44

Buna ziua,

O sa va povestesc o intamplare nu tocmai placuta in ceea ce priveste consumul de papa de la robinet.

Locuiesc intr-o zona unde exista extractii petroliere, problema noastra este inlocuirea conductelor de apa. Din economie sau mai stiu eu ce (la noi s-au schimbat aceste conducte acum cativa ani) au fost inlocuite cu tevi din parcul de extractie petrolier, si nu vreti sa stiti cata pacura si firisoare gasea in galetile de apa.

Acum 2 ierni aproape toti vecinii (si inclusiv familia mea) au avut probleme de dezinterie, stari febrile si stari de voma din cauza acestei ape.

De 2 ani noi nu mai consumam apa de la robinet pentru pregatirea mancarii.

Speram sa faca cineva ceva, dar din pacate nu se intampla nimic. Tevile s-au mai spalat si nu mai gasim pacura in apa, dar gustul ei este oribil.

marţi 9 februarie 2010 la 11:45

Locuiesc in Slobozia si va spun sincer situatia este groaznica. Am fost mintiti pe fata de catre autoritati, atat primarie cat si de furnizorul de apa, Urban, ca "ceea" ce curge la robinet este in conformitate cu prevederile legale mai exact ca apa este potabila. O minciuna foarte mare deoarece este de ajuns sa pui intr-un pahar apa si sa-ti dai seama ca nu este incolora, asa cum ar trebui, las la o parte celelalte aspecte gust si miros pentru ca personal mi-a fost teama sa mai consum aceasta apa. Oricum dupa o sesizare in instanta s-a ajuns la concluzia evidenta ca apa nu este potabila si le-a fost retrasa autorizatia cu mentiunea ca apa va fii furnizata incontinuare dar numai in scopuri menajere. Numai ca nu toata lumea are banii sa isi cumpere tone de apa plata, in schimb se pare ca autoritatiile nu iau nicio masura pentru schimbarea situatiei ca doar alegerile au trecut de ceva vreme...e bataie de joc dar se pare ca lucrurile raman incontinuare la fel, au trecut deja 2 luni dar cred ca unii spera ca ne vom obisnui si cu acesta apa murdara...

marţi 9 februarie 2010 la 11:54

@elizapaula

Unde locuiti?

marţi 9 februarie 2010 la 11:58

pe factura de la societatea de apa apare in dreptul rubricii "canal" o suma ce reprezinta 80-85% din valoarea apei consumate. ma intreb unde se duc acesti bani daca in multe orase nu exista statii de reepurare a apei potabile. tot pe factura de la societatea de apa mai apare o rubrica de apa meteorologica, adica mai platim si apa de ploaie.

marţi 9 februarie 2010 la 12:00

Calitatea apei? Furnizorii de servicii sunt preocupati de procurarea apei si de distributia ei spre consumator. E firesc. Insa asta presupune un cost minim, iar acestia isi impun tarifele pentru a acoperi costurile minime. Dar purificarea acesteia nu mai intra in pretentiile acestora. Ar fi prea multe costuri. Si, odata ce in fiecare oras exista doar un singur prestator de servicii de apa si canalizare, deci monopol pe servicii de apa, nu ii poate trage nimeni la raspundere. Si spun bine NIMENI, pentru ca daca ar fi cineva sa se implice, mai mult, pentru sanatatea oamenilor, nu ne-am mai confrunta cu nicio boala de piele sau cu vreo alta afectiune. Si nu pentru ca am bea aceasta apa, e deajuns sa facem un dus cu ea. Copiii sunt primii care dovedesc o sensibilitate la calitatea slaba a apei.

Apa, energie electrica si deseuri menajere......sunt trei servicii de care nu putem comenta prea mult. Nu exista loc de comentarii. Daca ar fi mai multi operatori de servicii, deci competitori pe fiecare serviciu, atunci lucrurile ar sta, cu siguranta, altfel.

@magda73.......poate la urmatoarele facturi ne vom trezi incarcati si cu apa din topirea zapezilor. Practic, nu ar fi acelasi lucru cu apa meteorica, insa, din punct de vedere calitativ, apa de la robinet are aceeiasi parametri cu zapada de sub talpile noastre de pe trotuare.

"Nu mor caii, cand vor cainii!"

marţi 9 februarie 2010 la 12:16

@evelinac: din cate am inteles furnizorii de apa au in obiectul de activitate doar procurarea si distributia apei, eventual intretinerea sistemului de canalizare. statiile de purificare a apei in competenta carei institutii sunt si din ce fonduri sunt administrate? PS: nu le dati idei cu topirea zapezilor ca ne trezim si cu taxa pe inundatii (daca zapada tine cam 3-4 luni pe an, inundatiile se pot produce cam tot timpul)

marţi 9 februarie 2010 la 12:35

@magda73

raspunderea administrativa (nu neaparat tehnica sau de specialitate) pentru statiile de filtrare a apelor apartine autoritatilor locale: primarii, consilii judetene.

marţi 9 februarie 2010 la 12:37