1 Decembrie. Români. Mândrii naţionale

Ziua Naţională este, alături de imnul naţional, drapelul ţării, parte a unui sistem de simboluri care identifică un stat.

1 Decembrie este data la care, în urmă cu 91 de ani, la Alba Iulia, a fost adoptată rezoluţia care consfinteste unirea Transilvaniei şi Banatului cu România.

Sărbătoarea naţionala de anul acesta are o încărcătură specială.

Ea este marcata la 20 de ani de la Revoluţia Română din '89, moment după care, de altfel, 1 Decembie a devenit sărbătoare naţională.

Este un motiv în plus de meditaţie la ce s-a întâmplat în aceasta perioadă: cum s-a evoluat felul în care ne vedem, în calitate de români, pe noi înşine, ca popor.

Reuşim sau nu să ne regăsim identitatea?

La România în Direct vă întreb dacă a fi român este un motiv de mândrie sau nu pentru dumneavoastră?

Mai sunt actuale ideile de patriotism, mândrie naţională sau sunt doar clişee?

Există vreo diferenţă între naţionalism şi sentimentul de apartenenţă la un popor?

Ce importanţă daţi simbolurilor naţionale, precum drapelul, imnul naţional sau ziua naţională?

Este ziua naţională un moment special pentru dvs, in calitate de român aflat în ţară sau în străinătate?

Sunt persoanele în vârstă sau cele tinere mai sensibile la evenimente precum Ziua Naţională?

postat: marţi 1 dec 2009 la 11:15 3055 vizite, 79 raspunsuri, »

salut, am apucat foarte putin dimineata sa privesc la televizor inceputul acestei zile. Am ramas placut surpinsa sa vad o multime de romani plecati in strainatate, romani care fac cinste acestei tari prin realizarile lor acolo, departe de casa, de familiile lor..Bravo lor, cinste lor...

marţi 1 decembrie 2009 la 11:30

tocmai mi-am printat drapelul si l-am lipit de unitatea de calculator. e sarbatoooooareeeee.

La multi ani!

marţi 1 decembrie 2009 la 11:34

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!!!

LA MULŢI ANI ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!!!

DA, SUNT MÂNDRĂ CĂ SUNT ROMÂN(CA)!!!

De ce?? Din RESPECT pentru străbunii noştrii,fără de care România,ca stat,nu ar fi arătat la fel în zilele noastre...din RESPECT pentru curajul şi actele de eroism din Razboiul de Independenţă, din Primul Razboi Mondial...

NU-i înţeleg pe cei care,azi,se simt ofensaţi de mândria de a fii ROMÂN! Cred că sunt din aceia care NU au citit,măcar,ISTORIA ROMÂNIEI şi a ROMÂNILOR!!!

Pt toţi pesimiştii şi cârcotaşii din această ţară, mai relaxaţi-vă fraţilor, şi fiţi mai patrioţi, măcar de ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI!!!

Din RESPECT pt morţii nevinovaţi ai revoluţiei din 1989, pentru parinţii care şi-au îngropat copiii,atunci, în decembrie 1989...priviţi un părinte în ochi şi apoi să vorbim despre mândrie şi patriotism!

Mă bucur să văd că părinţii şi bunicii mai merg împreună cu copiii şi nepoţii la parada militară de Ziua Naţională a României! Este un semn că mândria de ROMÂN mai există şi că ţara noastră mai are şi un viitor!

România nu înseamnă politicienii din ziua de azi! ROMÂNIA este ţara unde ne-am născut,am crescut,învăţăm,muncim şi trăim! Poate nu este dolce vita, dar este ACASĂ... Şi asta cred că înseamnă ceva!

p.s Luaţi aminte,la francezi şi americani,care îşi arborează drapelul peste tot,tot timpul anului nu doar de ziua naţională!

"Contempla aceasta zi,caci ea reprezinta Viata,insasi Viata Vietii. In scurta ei durata de existenta, ea ascunde toate Adevarurile si toate Realitatile existentei tale;Beatitudinea Cresterii;Gloria Actiunii;si Splendoarea Frumusetii;Ziua de ieri nu a fost decat un Vis,Iar Ziua de maine nu este decat o Viziune. Daca este traita corect,Ziua de Astazi transforma fiecare Zi de Ieri, Intr-un Vis al Fericirii si fiecare Zi de Maine intr-o Viziune a Sperantei. Contempla, asadar, cu atentie aceasta Zi!"

marţi 1 decembrie 2009 la 11:39

Buna ziua,

Da,in afara tarii spun ca 'nu e vina mea ca m-am nascut' intr_o tara de tigani.Si am succes!

Reneg romanii,nu Romania.

Adaptez ce spuneau expatriatii francezi in Cameroun,despre tara si locuitori:O TARA MAGNIFICA,PACAT CA-I POPULATA CU ROMANI!

ing.Dragoescu Dorel

Mandru cand sunt EXPATRIAT roman

Fugim de VISELE noastre din teama de a esua,sau si mai rau,din teama de a le REALIZA

marţi 1 decembrie 2009 la 11:42

La Multi Ani RID, singurul loc unde mai exista romani adevarati! ( cu exceptia unui INGINER, care ar fi bine sa-si tina imprecatiile pentru el, sa-si tina incultura pentru el, tigan e el si neamul lui!!!)

Din pacate oamenii amesteca nationalismul, curent extremist de dreapta cu patriotismul, mandria de a apartine unui popor. Nu e de mirare ca numai cei mai in varsta si descendentii familiilor de romani cu bunici si parinti patrioti mai sustin inca ideea de Roman, ceilalti.... ca Inginerul care ne-a facut tigani, prefera sa se dezica de poporul care i-a crescut, i-a tinut prin facultati, gata oricand sa vanda neamul pentru o mana de dolari sau, mai nou euro.

Pentru mine, 1 decembrie are valoarea reunirii neamului, a alcatuirii TARII. Pacat ca am ajuns sa traiesc sa vad cum interesele politice sunt pe cale s-o destrame.

marţi 1 decembrie 2009 la 12:36

de ce as fi mandra ca m-am nascut in romania? pentru ca strict legat de evenimentul de azi au existat oameni ca de exemplu Martha Bibescu si ma refer la principesa Bibescu pentru ca am avut privilegiul si norocul ca pe vremea lui Ceausescu sa citesc Jurnalul ei Politic - cenzurat e adevarat - insa lectura mi-a oferit sansa de a patrunde chiar si pe calea imaginatiei in lumea dinaintea si din timpul celui de-al doilea razboi mondial, altfel decat ceea ce aparea pe vremea aceea in propaganda comunista. mai pot adauga personalitati precum Regina Maria, Regele Ferdinand si nu in ultimul rand Regele Carol si Regina Elisabeta, principi straini dar regi si regine ai Romaniei.

marţi 1 decembrie 2009 la 12:38

PENTRU ARDELEAN: ca raspuns la tema propusa vineri (in traducere:dezbinarea /invrajbirea romanilor pe criterii regionale) DEDIC lui ARDELEAN si celor din tabara lui (televiziunile compromise,presa aservita) MELODIILE "NOI SUNTEM ROMANI " si "HORA UNIRII" Hai sa dam mâna cu mâna Cei cu inima româna, Sa-nvârtim hora fratiei Pe pamântul României! Iarba rea din holde piara! Piara dusmania-n tara! Între noi sa nu mai fie Decât flori si omenie! Mai muntene, mai vecine, Vina sa te prinzi cu mine Si la viata cu unire, Si la moarte cu-nfratire! Unde-i unul, nu-i putere La nevoi si la durere. Unde-s doi, puterea creste Si dusmanul nu sporeste! Amândoi suntem de-o mama, De-o faptura si de-o seama, Ca doi brazi într-o tulpina, Ca doi ochi într-o lumina. "LA MULTI ANI CELOR CARE MAI SIMT ROMANESTE !"

marţi 1 decembrie 2009 la 12:39

nu stiu de ce am sentimentul ca a disparut entuziasmul oamenilor cu privire la aceasta zi. Si cine ne poate condamna? Vrem nu vrem suntem preocupati cu problemele zilnice care ne macina si nu ne mai lasa timp pentru bucurii. Si mie, daca mi-ar fi fost lasata libera aceasta zi, mi-ar fi fost foarte greu sa ma lipsesc de responsabilitatea de a ma gandi cat de greu e sa traiesti intr-o tara in care nu ti se dau prea multe sanse...

marţi 1 decembrie 2009 la 12:43

@Ardelean - nu de multe ori mi s-a intamplat sa intalnesc pe RID un om atat de nesimtit ca Ing. Dragoescu Dorel, apt sa jigneasca o tara intreaga de ziua nationala. Daca nici asta nu e un motiv de bann IP, nu stiu zau care ar mai fi. Mandru ca un cocos, de santierele din strainatate, ne impuie capul cu "meritele lui". Mai mult, ca sa nu-si piarda mana facuta pe vremea cand dadea cu subsemnatul la Securitate, acum o face la Bruxelles.

@Dragoescu - daca tu esti Roman, noi astialalti suntem SIGUR tigani. Apropo, cand ne categorisesti asa, te referi la hotii romani de etnie maghiara care, sunt mandri sa fie romani cand ii prinde politia sau la marii artisti de etnie rroma, iubiti si apreciati in toata lumea?

marţi 1 decembrie 2009 la 12:46

@PaulCernescu

Imi pare rau ca trebuie sa va spun ca va inselati. Respect insă orice opinie chiar si neargumentata. Imi rezerv insa dreptul de a nu o lua in seama, tocmai din acest motiv, ca nu e argumentata.

marţi 1 decembrie 2009 la 12:49