Cam ce se scrie in ziarele din Austria despre sistemul medical romanesc

http://derstandard.at/1288659335362/Rumaenien-Gesundheitssystem-am-Sterbebett

postat: miercuri 3 nov 2010 la 16:37 737 vizite, 4 raspunsuri, »

Tot ce au scris este adevarat.Salariile mici ale personalului medical(de aici"tarifele" pentru operatii,injectii,chiar si pentru a ti se schimba cearceaful), conditiile mizere,lipsa medicamentelor(trebuie sa vii de acasa cu tot ce este necesar: de la tifon pana la antibiotic)....Cred ca toti stim lucrurile acestea.E dureros....Sotul meu a ajuns intr-o clinica din Austria cu probleme medicale.Cand a intrat in cladire ,a crezut ca intra intr-un hotel: receptie,sala de asteptare cu canapele din piele,cabina in care sa te schimbi pentru consultatie,si pe hol- cuier in care pacientii isi lasau hainele,posetele....(ce credeti ca la noi mai ramanea ceva pe cuier?)Si sa nu mai vorbim despre cum sunt tratati pacientii.... Sunt si la noi clinici private,care se apropie de ce vedem in vest,dar omul de rand,care isi plateste contributia la CAS nu are acces la serviciile acestora.

miercuri 3 noiembrie 2010 la 17:35

Asta-i tara noastra,dar poate sunt multi care nu stiu,cum e si in afara Romaniei.de ex: Italia.Veniti in unele din spitale si vedeti cum sunt tratati pacientii,batrani care in loc sa doarma intr-un salon,dorm pe holuri.Medicii care se bat in sala de nastere,si saracii copii,care ar trebui sa se nasca,de fapt mor si multe altele.deci nu numai la noi se intampla lucruri groasznice.Alte tari ar trbui sa le mai vada si pe ale lor si pe urma sa vb.

joi 4 noiembrie 2010 la 15:42

in alte tari cum sunt spitalele, e treaba lor si sa nu se amestece in treburile din tara noastra!

Politicienii nostri ar trebui sa NU!! ne mai trateze ca pe niste dobitoci. Pentru ca de aici sufla vantul....

Ne taie din salarii, ne maresc darile catre "stat", cica... dari care de fapt intra in buzunarele cui n-ar trebui. La prima alegere, Basescu a spus ca avem banii ptr. autostrazi, acum nu-i mai avem ! Eu platesc de 19 ani CAS si alte magarii la stat, n-am stat acasa nici o saptamana in concediu medical (nu sunt martira, doar ca nu merita sa ma murdaresc cu medicale false, cat timp sunt sanatoasa, nu?) iar acum ca sunt in concediu de crestere a copilului mi-au taiat 15%!!! Pe langa asta, doamne fereste sa ajungi prin spitale....

Niciodata statul roman nu va avea banii nici ptr. sanatate, nici ptr. autostrazi, nici ptr. dezvoltare economica ptr. cei care fura sunt chiar cei din conducere.Sau daca nu ei fura direct, atunci inchid ochii la magariile celorlalti. Ei cred ca daca au o functie si vreo 2-3 amici prin partide "bine puse", au spatele acoperit, si pana prostii OAMENI DE RAND isi vor da seama de ce au facut.... ehehei... ei s-au realizat deja, si-au facut si depozite ptr. zile negre.... si putem sa- pupam ca nu mai avem ce face. Fapte.... care duc iar la texte alde Boc: trebuie sa strangem surubul... Doar ca acest surub deja ne seaca, pe noi, cei mici. NOI, oameni care i-am votat, NOI oameni fara de care ei n-ar fi nici unde!!!!

Ce ar fi sa ne facem toti (putina visare) asigurari medicale in tarile vecine? Ce ar fi sa ne inscriem toti masinile in tarile vecine? Ce ar fi daca toti cei care suntem acum calcati in picioare sa ne mutam efectiv din tara asta..... Ei de unde si-ar mai face AVERILE????

vineri 5 noiembrie 2010 la 23:25

Parerea mea este sa nu criticati sistemul de stat daca nu ati lucrat in el. Si nu pe o functie de executie, ci pe una de conducere. Va pot spune acum, dupa ce am parasit acest sistem, ca "problema" lipsurilor din sistem nu este la mana administratiei locale(spital) ci caracatita este extraordinar de mare. Nici macar nu va puteti imagina. Ceea ce este strigator la cer este faptul ca spitalele care merg cat de cat bine in conditiile existente sunt privite cu dispret si acolo se inlocuieste conducerea. Se numesc noi personaja "paralele" cu sistemul sanitar dar "unse" ca sa poata sa execute anumite interese de care va spuneam mai devreme. Apoi, in scurt timp si acel spital se raliaza majoritatii, devin datoare, si intr-o stare jalnica. Explicati-ne si noua domnilor guvernanti cum un manager care are note maxime la toti indicatorii de management (lucru extrem de greu) "trebuie" schimbat fara nicio justificare? Va raspund eu direct ... nu v-a facut jocul si nu a plecat capul sa cumpere de la firmele X sau Y care apartin persoanei Z . Spitalul nu are datorii, s-au facut investitii majore ... dar fara sa fiti dumneavoastra domnilor implicati. S-a cam dus cascavalul si ati ramas fara ... Nice!

Sistemul sanitar este functional doar acolo unde conducerea este apolitica dar se pare ca deja am spus imposibilul. Cum sa fie numita o conducere fara apartenenta politica?

Oameni buni, in sistemul de sanatate public se impune sa se cumpere absolut orice de la firme dedicate, de la hartie igienica, saci de gunoi, pana la medicamente si alimente. Nu are cum sa fie functional acest sistem cat este politizat. Sa nu ne imbatam cu apa rece ...

Eu nu va doresc decat sa fiti sanatosi si sa nu aveti nevoie de el! Iar daca aveti nevoie ... mergeti acolo unde s-a dus si presedintele - Austria. Acolo sistemul sanitar este apolitic si functioneaza.

joi 17 februarie 2011 la 10:49