Confidenţialitate

Expoziţia “Visions” semnată de Dan St. Andrei. Povestea din spatele artistului – GALERIE FOTO

După ce a vernisat expoziţia “Visions” chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, artistul vizual Dan St. Andrei a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru www.europafm.ro, completat de un tur rapid cu ajutorul fotografilor Alexandru Tănase şi Cătălin Samoilă.

După 20 de ani de creație publicitară, Dan Andrei s-a dedicat integral activității artistice, ca fotograf și pictor, bazându-se pe o cultură vizuală extinsă și mijloace de expresie ce variaza de la fotografie la artele digitale. Pune un accent special pe teme legate de portret, oniric și abstract.

Care sunt pasiunile şi preocupările care îl definesc pe artistul Dan St. Andrei?

Pe scurt, se defineşte ca fiind art director, fotograf și pictor, specializat în fotografie de artă și graphic design. Locuiește, pentru moment, în București.

In extenso, este un artist vizual care după 20 de ani de creație publicitară, s-a dedicat integral activității artistice, ca fotograf și pictor, bazându-se pe o cultură vizuală extinsă și mijloace de expresie ce variaza de la fotografie la artele digitale. Pune un accent special pe teme legate de portret, oniric și abstract. Intotdeauna incearca sa fie original și surprinzător in abordarea artistică.

Cam aşa vorbesc eu despre mine, la persoana a treia!

Sună cam aiurea să spun că marea şi unica mea pasiune (şi preocupare în acelaşi timp) este arta, dar ăsta-i adevărul, arta sub multiple forme de exprimare este singurul lucru care mă preocupa în momentul de faţă, şi nu e deloc o chestie trecătoare, deci cam tot la asta se va reduce şi viitorul.


Cum vă exprimaţi mai bine, prin fotografie sau pictură? Care ar fi diferenţele între ceea ce puteţi transmite într-un fel sau altul?

În cazul meu între fotografie şi pictură este o strânsă legătură – în fotografiile mele se regăsesc elemente caracteristice picturii şi invers, în pictură poţi găsi detalii ce par fotografice.

În general lucrările mele se constituie într-un melanj de tehnici şi stiluiri şi cred că asta dă unicitate lucrărilor mele. Spun unicitate, pentru că la ora actuală, în artă, consider că este important să fii original, distinct şi recognoscibil. Este o mare de oameni ce încearcă să se manifeste artistic şi e important să te diferenţiezi.

La ce să se aştepte vizitatorii expoziţiei “Visions”?

Expoziţia de la Palatul Mogoşoaia este deschisă până pe data de 3 iunie şi cei ce îşi vor face timp să o viziteze vor avea prilejul să vadă aproape 100 din lucrările mele din ultimii 10 ani, mai multe teme şi cicluri care m-au fascinat de-a lungul acestor ani.

Sunt lucrări care încearcă să redea stările mele din clipa realizaăii lor, practic un rezumat al experienţelor trăite de mine în această perioadă, ale himerelor şi gândurilor ce m-au bântuit, ale întâmplărilor mai mult sau mai puţin fericite pe care le-am trăit şi în cele din urmă, vor putea găsi multă nostalgie, serenitate şi linişte. Cel puţin asta îmi place mie să cred.

Dansul în poze? Cum poţi surprinde cel mai bine în fotografii un dans pentru a transmite din emoţia cu care este el pus în scenă?

Dansul e dinamism, culoare, mişcare şi este în primul rând gest. Uneori abia bănuit, pierdut în semiîntunericul scenei. Gestul este esenţa dansului. În seria „Les mouvements sont toujours libre” am încercat să surprind gesturi aparent neobservate dar care dau naştere la visarea şi reveria mişcării.

Pentru că Europa FM împlineşte pe 26 mai 15 ani de existenţă, încercăm să ne amintim de modul în care ni s-a transformat vieţile în acest timp. Ce făceaţi acum 15 ani şi ce amintiri plăcute păstraţi de atunci?

Exact acum 15 ani eram în Statele Unite ale Americii, în Florida, pentru vreo 6 luni şi încă faceam fotografie pe film. A trecut ceva timp de atunci, dar încă nu pot uita lumina superbă a soarelui în timpul primăverii floridiene, un alb profund, clar ce contrasta cu umbre puternic conturate. Un loc perfect pentru fotografii alb-negru.