Confidenţialitate

Este demența același lucru cu boala Alzheimer?

Cercetători din domeniul sănătății au analizat situația privind boala Alzheimer, iar rezultatele arată că acum sunt aproape 47 de milioane de oameni la nivel global care trăiesc cu această formă de demență, față de cei 35 de milioane înregistrați în anul 2009.

Fără o descoperire medicală de mare amploare care să aducă și o modalitate de prevenție sau una de tratament a bolii Alzheimer, numărul pacienților diagnosticați se va dubla la fiecare 20 de ani.

Care este diferența dintre boala Alzheimer și demență

Medicul neurolog Iulia Coandă vorbeşte la Minutul de Sănătate, la Europa FM, despre formele de demență.

„Boala Alzheimer și demența nu sunt sinonime. Demența, pe lângă afectarea memoriei, care este caracteristică bolii Alzheimer, cuprinde un spectru foarte larg de manifestări, precum dificultatea în a efectua unele acte simple, uzuale sau dezorientarea tempor-spațială.

Boala Alzheimer este una dintre formele de demență alături de demența vasculară, demența fronto-temporală, demența din boala Parkinson și demența cu corpi Lewy. Mai există și demența cauzată de consumul de droguri sau de traumatismele cranio-cerebrale, cum ar fi demența pugilistică, cea care poate apărea la boxeri prin traumatisme repetate.”

”Demența mai poate apărea în cadrul depresiei, consumului excesiv de alcool sau al atacurilor vasculare cerebrale multiple. Unele din forme pot fi reversibile dacă este îndepărtat factorul care le determină, iar altele nu. Este foarte importantă identificarea formei de demență, astfel încât pacientul să poată primi terapia corectă”, precizează Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog.