Confidenţialitate

Dragoste de țară: Cum a reușit o româncă să facă din Transilvania o destinație de vis și un loc cu români fericiți – VIDEO

Există români care își iubesc țara și români care își iubesc țara și în același timp se zbat pentru a o face mai bună, mai cunoscută și pentru a-i ajuta locuitorii să trăiască mai bine. Caroline Fernolend face parte din a doua categorie și am aflat mai multe despre lucrurile minunate pe care le face în emisiunea La Radio cu Andreea Esca.

Caroline Fernolend este vicepreședintele Mihai Eminescu Trust. Înființată în 1987, fundația care se ocupă cu dezvoltarea turismului cultural prin promovarea valorilor și a obiceiurilor românești autentice. Poate cel mai cunoscut succes al fundației este transformarea satului transilvănean Viscri într-o destinație turistică iubită de mii de străini și români, prin asigurarea unui venit pentru localnicii din comunitate.

Cu ce se ocupă fundația Mihai Eminescu Trust

”În primul rând, încercăm ca oamenii din statele noastre să fie mândri de patrimoniul pe care îl au, construit și natural”, a povestit Caroline Fernolend în emisiunea La Radio cu Andreea Esca. ”În al doilea rând, le dăm șansa să învețe o meserie și să păstreze acest patrimoniu, iar prin asta să primească un venit.”

Cel mai important la proiectele fundației, a explicat Caroline Fernolend, este responsabilitatea pe care și-o construiesc localnicii satelor din România, odată cu ”mândria față de locul în care trăiesc.”: ” Îi ajutăm să deschidă un mic PFA, SRL, o întreprindere individuală. Identificăm nevoile comunităților, scriem aplicații, câștigăm proiecte… Meseriașii sunt cei care implementează proiecte, ei fac lucrarea. E foarte important că oamenii au un venit.”

Un lucru de bază pe care l-a mai învățat Caroline Fernolend și pe care îl aplică în munca sa este că ”oamenii nu prețuiesc ceva cu adevărat dacă este primit gratuit”.

caroline fernolend andreea esca

Localnicii din Viscri se susțin prin meșteșugul propriu

Da, localnicii din satul Viscri reușesc să trăiască din turismul cultural, a spus Caroline Fernolend în emisiunea La Radio cu Andreea Esca. ”Au vandut 800 de papuci din pâslă în două luni vara trecută”.

Romii, de asemenea, fac parte din comunitatea Viscri. ”Am creat anul trecut o asociație agricolă, sunt 60 de membri fondatori. Pentru cei mai săraci dintre ei am inventat transportul cu căruța. 3000 de turiști s-au plimbat anul trecut cu căruța, iar romii au un venit”, a mai povestit Caroline Fernolend.

”Doamna Caroline m-a convins să mă întorc în țară. Nu trebuie să slugărim în altă parte, sunt mândru unde lucrez”

Andreea Esca a stat de vorbă cu Lascu Gheorghiță, un cărămidar din Viscri care lucra în Ungaria și pe care Caroline Fernolend l-a convins să se întoarcă în țară.

Lascu Gheorghiță:  Caroline Fernolend ”e o femeie bună, s-a implicat foarte mult în comunitatea din Viscri. După 89 au plecat toti sașii în Germania, dar ea a ramas. (…) Mi-a spus: <<Măi Gheorghiță, să vii să facem cărămidă, să facem țiglă pentru fundația noastră.>> Cărămizile le facem manual, țigla manual. Am serviciu si iarna, pentru că iarna ardem var, am de lucru și vara și iarna. Înainte am fost plecat afară din țară, eu am fost coleg de școală cu doamna și ea m-a chemat, m-a convins să mă întorc în țară. Are succes, la toata lumea a asigurat câte o pâine. Femeile fac pulovere, șosete, pălării.”

La fel ca alți localnici din Viscri, Lascu Gheorghiță e bucuros că și-a găsit un rost la el acasă. ”Suntem foarte mândri de ea, nu trebuie să mergem să slugărim în altă țară, suntem aici și ne e foarte bine. (…) Îi doresc să fie sănătoasă și să conducă așa cum a condus până acum satul Viscri, îi mulțumesc că sunt mândru unde lucrez.”

caroline fernolend andreea esca 2

”E o luptă grea cu autoritățile locale și naționale”

Multe locuri din România sunt transformate în scop turistic, iar obiceiurile și arhitectura tradiționale sunt ignorate, iar acest lucru nu reprezintă deloc un câștig, a mai spus Caroline Fernolend: ”În foarte multe locuri din țară văd că oamenii nu înțeleg acest lucru. Fac o pensiune modernă și se plâng că nu au turiști. Mereu le spun că trebuie să păstrăm întreg ansamblul satului. Trebuie să îi motivăm ca fiecare din comunitate să își găsească rostul, locul.”

”Oamenii cred că fac ceva bun (n.r. când construiesc pensiuni moderne) și nu își dau seama că natura și patirmoniul pe care le avem este resursa. Dacă facem altceva distrugem tot acest farmec, iar oamenii nu mai au din ce trăi. Eu le-am spus oamenilor din sate că trebuie să oferim ceva special, ceva autentic, ca să vina un turist de la Bucuresti până în Viscri sau Mălâncrav.”

Caroline Fernolend întâlnește multe obstacole  administrative în munca fundației. ”Legile noastre nu sunt aplicate cum trebuie, mulți oameni nu înțeleg că fiecare om ar trebui să fie lăsat să trăiască, nu numai cei puternici. E o luptă grea cu autoritățile locale și naționale, dar e diferit de la comună la comună. Noi de fapt, fundația, nu vrem să facem nimic împotriva localităților, ci să-i sprijinim în ceea ce fac.”

”Președinta fundației mi-a spus: <<O să-l aduc pe Prințul Charles la Viscri.>> Nu am crezut.”

Nu doar românii iubesc satul Viscri. Frumosul loc transilvănean atrage an de an turiști străini, și unii chiar de seamă.  ”Jessica Douglas-Home, președinta fundației, mi-a spus <<O să-l aduc pe Prințul Charles la Viscri.>> Nu am crezut. Când era să se întâmple, mi-a spus că acum depinde de mine cum îl impresionez. Ne-am dus toți patru în port tradițional – eu, Jessica, soțul meu Walter și Ursula, fiica mea. (Prințul Charles) a fost foarte impresionat de portul nostru tradițional și i-am oferit cadou o poză cu satul Viscri și l-am făcut să promită că vine. ”

Prințul Charles a întrebat-o pe Caroline Fernolend ce ar trebui să facă pentru a promova această valoare a României. ”I-am spus:  <<Ar trebui să-i duceți pe cei care decid undeva și să-i convingeți de valorile noastre.>>”

”Mama a demonstrat că deși ai doar un metru și un zâmbet și ești femeie din Transilvania și nu din marele târg, poți să faci ceva pentru țara asta.”

Caroline Fernolend nu este singura din familia ei care se ocupă de îngrijirea patrimoniului României.

Despre soțul ei, Walter, Caroline spune că este ”un om foarte înțelept și bun” și un ”băiat de pe partea cu soare”. Potrivit lui Caroline Fernolend, e un privilegiu pentru o femeie săsoaică să se căsătorească cu cineva ”de pe partea cu soare”, pentru că pereții casei sunt încălziți toată ziua și nu îți trebuie multe lemne la încălzit. Șura nu e nevoie să o repari pe partea cu soare, pentru că e mai uscată.”

”Datorită lui Walter am putut să fac tot ce am făcut și mă sprijină, mă aduce cu picioarele pe pământ.”

Andreea Esca i-a făcut o surpriză lui Caroline Fernolend în emisiunea La Radio, aducând-o în studioul Europa FM pe Ursula, fiica invitatei, despre care Caroline a spus că ”și ea e o mare luptătoare pentru frumusețea României” și că a luat ”virusul patriotic”.

ursula caroline andreea esca

Ursula a povestit în studioul Europa FM ce îi place cel mai mult la mama ei. ”Mă impresionează atitudinea constantă pe care o are, că este extrem de perseverentă, de tenace în tot ce face. E foarte enrgica, cred ca doarme mai putin decat mine pe noapte. Este de neoprit.”

Potrivit Ursulei, când mama ei are momente în care vrea să renunțe, acestea durează de obicei doar aproximativ două ore.  ”După aceea își spune probabil că trebuie să încercăm pe altă parte. De obicei oricum găsește ea soluția.”

Familia lui Caroline Fernolend îl cunoaște și pe președintele Klaus Iohannis, cu mult timp înainte ca acesta să câștige alegerile prezidențiale. ”A fost o surpriză plăcută (n.r. când a fost ales președinte), noi îl știm pe domnul Iohannis de mult. Am simțit o mândrie etnică în momentul în care a câștigat”, a povestit Ursula.  ”Ce e important e ca el să reușească să unească toate etniile, toți oamenii României.”

La final, Ursula a spus despre mama ei, Caroline Fernolend, că ”a făcut un lucru foarte important pentru țara asta. A demonstrat că, deși ai doar un metru și un zâmbet și ești femeie și ești din Transilvania și nu din marele târg, poți să faci ceva pentru țara asta.”

”Iubesc oamenii, da… Așa este. Chiar așa e.”

Cea mai mare mândrie pe care a simțit-o în ultimul timp a fost când a primit Crucea de Merit din partea Președintelui Germaniei, în aprilie 2015. A fost ”o foarte mare onoare și mândrie pentru mine să fiu reucunoscută pentru activitatea mea”.

Întrebată de Andreea Esca pentru ce ar face orice sacrificiu, Caroline Fernolend a răspuns că ar face aceasta pentru ca familia și oamenii din comunitate să fie fericiți.

Pentru Caroline Fernolend luxul înseamnă să aibă ”o pernă bună” pe care să doarmă, dacă ar veni sfârșitul lumii într-o săptămână, ar planta ”repede câțiva pomi”, iar dacă ar câștiga 1 milion de euro, ar face ”multe stații de epurare”. Caroline Fernolend s-a declarat ”foarte fericită” și a spus că puterea unei femei constă în ”perseverență”.

În final, vă mai spunem doar că, în rubrica Back to Back din emisiunea La Radio cu Andreea Esca, unde invitatul trebuie să răspundă cu un singur cuvânt la cele rostite de Andree Esca, Caroline Fernolend a folosit de multe ori cuvântul ”dragoste”. Întrebată de ce, Caroline Fernolend a răspuns: ”Iubesc oamenii, da… Așa este. Chiar așa e.”

Urmăriți emisiunea VIDEO La Radio cu Andreea Esca și Caroline Fernolend: