Confidenţialitate

Donald Trump – miliardar, vedetă, preşedinte – portretul celui care promite că va reda măreţia Americii

 

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în New York.  

Fred Trump, tatăl lui Donald, a fost unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe Coasta de Est a SUA. Fred avea origini germane, bunicii lui Donald fiind imigranţi germani stabiliţi în SUA. Mama sa, Mary Anne, s-a născut în Scoţia şi s-a stabilit în Statele Unite la vârsta de 18 ani. 

Donald Trump a urmat cursurile liceale ale unei academii militare şi a absolvit  Facultatea de Economie și Comerț Wharton din cadrul Universității Pennsylvania, fiind licențiat în economie în anul 1968.

După absolvirea facultăţii, tânărul Donald Trump i  s-a alăturat tatălui său şi a făcut astfel primii paşi în domeniul afacerilor imobiliare din Brooklyn.

 

Afaceristul Trump

 

La începutul anilor 1970, Donald Trump și-a îndreptat atenția spre industria imobiliară comercială. New York-ul oferea în acel moment facilități fiscale considerabile investitorilor, iar talentul de afacerist i-a permis să obțină credite de construcție cu puține garanții, ducând la construirea unui imperiu în domeniul imobiliar și de divertisment, ceea ce l-a transformat pe acesta într-o celebritate.

 

Donald Trump a devenit  cunoscut pentru capacitatea de a transforma o afacere imobiliară eșuată într-un adevărat succes, dar  la sfârșitul anilor 1980 a căzut victimă unei crize economice. Incapabil să returneze împrumuturile la timp, Trump declară faliment în 1990. Pentru a nu-l trimite în judecată, creditorii săi au convenit asupra unei restructurări a datoriei. Acest lucru a permis ca el să rămână în afara falimentului personal. Următorii ani, acesta are parte de o serie de urcușuri și coborâșuri în cadrul afacerilor imobiliare, reușind însă brevetarea noilor construcții cu numele său, datorită investițiilor financiare majoritare din cadrul diverselor proiecte.

 

Trump a fost, de asemenea, gazda și producătorul reality-show-ului postului NBC “Ucenicul“, unde mai mulți candidați se aflau în cursa pentru un post în cadrul uneia dintre companiile sale.

 

 

Doamnele Trump

 

În 1977, Trump s-a căsătorit cu modelul Ivana Zelnièkova, cu care are trei copii: Donald jr., Ivanka și Eric. Soţii Trump au divorțat în 1992.

În 1993 a fost căsătorit pentru o perioadă de aproape un an cu actrița Marla Maples, cei doi având împreună un singur copil, Tiffany. Aceștia au divorțat în anul 1999.

În același an, Trump a început să se întâlnească modelul sloven Melania Knavs, cei doi căsătorindu-se în 2005, relația lor continuând până în prezent. Melania Knavs devine astfel doamna Trump și îl susține pe acesta mai târziu în cadrul campaniei sale prezidențiale.

 

Republicanul Trump

 

Trump a fost între timp activ și în domeniul politicii. Deși făcea parte din Partidul Republican, în 1999 acesta s-a înregistrat ca alegător al Partidului Reformei și a stabilit un comitet prezidențial exploratoriu. El a refuzat în cele din urmă în acea perioadă să candideze la președinția SUA. Mai târziu, a revenit în cadrul Partidului Republican, fiind una dintre figurile publice ale partidului în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2012.

 

Controversatul candidat  Trump

 

În anul 2015, Trump a anunțat că va intra în cursa electorală prezidențială a SUA în 2016. În cadrul campaniei sale acesta a susținut crearea de noi locuri de muncă, creșterea securității frontierelor și îmbunătățirea relațiilor externe.

Documente care au fost făcute publice de către presa americană pe parcursul campaniei electorale demonstrează cum la începutul anilor 1990, în timp ce încerca să evite falimentul, Trump nu a declarat sute de milioane de dolari, folosindu-se de o manevră de evitare a plăţii, recomandată de avocaţii acestuia. Aceasta este doar o presupunere, dat fiind faptul că Trump a refuzat să elibereze declaraţia de venituri, încălcând astfel o practică urmată de fiecare candidat la preşedinţia SUA vreme de zeci de ani.

Unul dintre subiectele controversate în legătură cu Donald Trump este relația acestuia cu Rusia. Conform unui raport al serviciilor de informaţii americane, agenţiile secrete ruse ar avea informaţii compromiţătoare despre Donald Trump, despre viaţa privată şi despre afacerile magnatului republican. Unele surse susţin că membri ai echipei de campanie electorală a lui Donald Trump ar fi colaborat cu serviciile secrete ruse, în contextul în care Administraţia Vladimir Putin este acuzată că a lansat atacuri cibernetice în scrutinul prezidenţial american. Donald Trump, a respins vehement relatările conform cărora Rusia ar avea informaţii compromiţătoare despre el, acuzând serviciile secrete americane că vor să îi dea o “ultimă lovitură” înaintea învestirii sale în funcția de președinte al SUA.

În timpul campaniei, Trump a fost acuzat de abuz sexual de către mai multe femei, la scurt timp după apariția unei înregistrări audio care îl surprinde pe acesta făcând comentarii obscene despre persoane de sex feminin. Donald Trump a prezentat scuze după apariţia înregistrării, după ce anterior a negat acuzațiile și a afirmat că acestea au fost inventate pentru a atrage atenția.

 

Preşedintele Trump

 

De când a câştigat alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, republicanul a folosit Twitterul pentru a face anunţuri legate de viitoarea sa administraţie, pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu politica externă şi pentru a critica pe oricine nu este de acord cu el. Donald Trump a declarat anterior că va renunţa la salariul prezidenţial pe perioada mandatului său și va continua să folosească contul personal de Twitter pentru a nu mai fi prezentat în mod necinstit de către presă.