Confidenţialitate

De-a Arhitectura

 

Asociaţia De-a Arhitectura a fost fondată în ianuarie 2013 de către şase arhitecte şi îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru publicul larg în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului.

În Lumea Europa FM, arh. Miruna Grigorescu și arh. Claudia Pamfil, două dintre fondatoarele asociației, vorbesc despre proiectele arhitecților și educația pentru frumos.

De-a Arhitectura pregăteşte o nouă serie de pachete educative – „Şcolari în siguranţă”, dedicată şcolarilor din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, pachete care vor fi accesibile în şcoli cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Bucureşti şi cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathonul Bucureşti 2016, organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, şi cu sprijinul Siniat, Danfoss, Asociaţia KNX, Scat Sistem, Simbio.

Ideea proiectului a apărut în urma unei întâlniri din noiembrie 2015 a echipei De-a Arhitectura ca urmare a tragediei de la Colectiv.

Pe unii dintre cei care au murit în tragedia din Colectiv îi cunoşteam personal şi încă nu îmi vine să cred că nu mai sunt. Nu cred că voi putea vreodată să mă detaşez complet, să mă gândesc la asta fără un fior. Şi ca mine mai sunt. Am întrebat în jur, printre colegii mei voluntari la De-a arhitectura şi am descoperit că unii dintre noi avem nevoie să canalizăm în ceva practic aceste emoţii şi gânduri. Şi am pornit astfel un proiect nou, de care eu zic că ne vom ţine cu seriozitate – odată pentru că aşa ne stă în fire, dar şi pentru că, de data asta, suntem obligaţi în plus”, spune arh. Miruna Grigorescu.

Obiectivul proiectului este acela de a acoperi, prin mijloace educaţionale, nevoia societăţii de a fi mai conştientă în privinţa pregătirii pentru siguranţa în caz de dezastre (incendiu, cutremur). Asociaţia De-a Arhitectura îşi doreşte ca fiecare dintre membrii societăţii să aibă informaţiile de bază pentru propria siguranţă, precum şi pentru siguranţa celor din jur. Având în vedere că în şcolile din România nu se învaţă toate lucrurile acestea şi nu se fac, în multe cazuri; consecvent simulări de comportament în caz de dezastre, De-a Arhitectura îşi doreşte ca şcolarii să fie educaţi ţinând seama de trei direcţii mari:

⌂ cum recunoaştem că noi şi clădirile pe care le ocupăm frecvent sunt pregătite pentru a fi în siguranţă în cazul unui dezastru;
⌂ cum ne comportăm în cazul producerii unui dezastru şi ce ajutor putem aştepta din partea instituţiei (şcolii), autorităţilor;
⌂ după dezastru – sănătate, ajutor psihlogic, solidaritate.

Cele trei rezultate pe care şi le propune proiectul sunt:

⌂ dezvoltarea unui material didactic uşor de folosit, care să ajungă la profesori şi la părinţii care doresc o oportunitate de voluntariat în şcoală, cu invitaţi ocazionali – un pompier, un cadru medical, un arhitect
⌂ un site care să găzduiască tot conţinutul, accesat liber (doar cu înregistrare)
⌂ ghid pentru simulări (există pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar nu e distribuit) + explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

Kit-urile vor conţine un set de cartoline, fiecare dedicată unei noţiuni, cu explicaţii, pictograme, idei de activităţi şi resurse (vezi un link, invită un pompier/un arhitect/un cadru medical etc.) + îndrumare pentru explorări/analize ale spaţiului şcolii din punct de vedere al siguranţei.

Profesorii claselor doritoare să intre în posesia materialului didactic sunt invitaţi să parcurgă condiţiile şi să se înscrie pe site-ul De-a arhitectura: http://www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri/inscrieri-pentru-kit-ul-de-a-arhitectura-scolari-in-siguranta/

https://soundcloud.com/europafmromania/05feb-11-lumea-europa-fm-partea-1-din-2

https://soundcloud.com/europafmromania/05feb-11-lumea-europa-fm-partea-2-din-2