Confidenţialitate

Cum se manifestă refluxul gastro-esofagian la nou-născuți

Atunci când conținutul acid al stomacului trece în esofag, apare senzația de disconfort în capul pieptului, ca o arsură.

Situația poartă numele de reflux gastroesofagian, iar atunci când se întâmplă în mod repetat, induce modificări la nivelul celulelor de la granița dintre stomac și esofag, modificări care cresc riscul apariției unor afecțiuni grave locale.

Refluxul gastroesofagian nu apare numai la adulți. Acesta poate apărea și la copii, mai precis și la nou-născuți și în mod frecvent se manifestă ca regurgitări dese.

Există situații în care refluxul gastroesofagian se însoțește de scădere în greutate, tuse și modificări ale stării generale de sănătate, fiind necesare teste pentru identificarea problemei.

Astfel de teste pe care le poate cere medicul sunt măsurarea pHului la nivelul esofagului, investigații imagistice cu ingestie de bariu sau chiar endoscopie digestivă superioară.

Este important să apelați la medicul pediatru atunci când copilul regurgitează des, tușește, este agitat și nu ia în greutate.

Refluxul gastroesofagian la copii se tratează de regulă ușor, uneori medicamentos, dar există și cazuri care necesită intervenție chirurgicală.