Confidenţialitate

Criza refugiaților: Ar trebui sau nu să îi primim pe imigranți în Europa?

Uniunea Europeană este profund divizată în acest moment din cauza problemei refugiaților. De facto, de ieri, tratatul Schengen a fost suspendat, cel puțin între Ungaria și Austria, această din urmă țară reintroducând controlul la frontieră. Sigur, poliția austriacă a spus că verifică doar tirurile și microbuzele pentru a evita tragedii cum a fost cea în care 71 de refugiați au murit asfixiați într-un camion, dar realitatea concretă este că din Ungaria nu se mai poate trece liber în Austria.

În acest timp, în unele orașe din Macedonia s-a instituit starea de urgență, Budapesta pare de asemenea un oraș aflat sub asediu, cel puțin în imaginile de la știri, iar în gările din capitala Ungariei pot izbucni oricând revolte violente.

Vă spuneam că însăși opinia publică europeană este destul de divizată în privința problemei imigranților: aseară la Viena 20 de mii de oameni au participat la un marș pentru susținerea lor și pentru acordarea de azil și asistență umanitară, dar, cu doar o săptămână înainte, cancelarul german Angela Merkel s-a trezit cu o manifestație în care mulțimea i-a strigat că e trădătoare dacă acceptă refugiații.

Facebook-ul și rețelele de socializare sunt și ele pline de opinii pro și contra. Unii vorbesc despre o invazie musulmană, alții spun că Europa nu va mai fi Europa dacă va întoarce spatele acestor oameni, punând garduri de sârmă și forțe înarmate în calea lor.

Oricum, Europa nu va mai fi Europa. Planul gândit de Comisia Europeană de împărțire a refugiaților pe cote alocate fiecărei țări membre este oricum aberant. O țară europeană nu este o închisoare. Chiar presupunând, uite, spre exemplu, că România ar primi câteva mii de refugiați, nu îi putem ține aici prizonieri, dacă ei vor în Germania. Nu suntem nici naziști, nu facem lagăre, iar acești transfugi nu sunt prizonieri de război.

Însă înainte de toate, mi se pare mie că lipsa unei soluții este generată de lipsa unei decizii. Noi, europenii, încă nu știm răspunsul la întrebarea dacă ar trebui să îi primim pe refugiați sau ar trebui cu orice preț să îi ținem la granițele Europei.

Ne asumăm faptul că poate nu vom reuși cu una cu două să îi integrăm, sau ne asumăm alte victime ale nepăsării noastre, întărind eventual granițele cu garduri și armată?

Aceasta este întrebarea la care Moise Guran vă invită pe dumneavoastră, cetățenii europeni din România, să răspundeți, argumentând desigur, și încercând să înțelegem și spaimele noastre și consecințele eventualei decizii pe care o vom lua.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ue-si-criza-refugiatilor-1-septembrie-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.