Confidenţialitate

Condiții mai stricte pentru cei care scriu cărți după gratii

Cărțile nu-i vor mai ajuta să iasă mai devreme din închisoare. Ministerul Justiției a redactat un proiect de lege care prevede condiții mai stricte în care o lucrare poate fi declarată științifică.

După ce a scris un volum, deținutul va da o declaraţie pe propria răspundere că el este autorul lucrării, iar trei evaluatori anonimi vor spune dacă lucrarea are sau nu caracter ştiinţific.

Proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică.

 

Potrivit proiectului de lege, după finalizarea lucrării scrise în spatele gratiilor, deținutul trimite o cerere către conducerea penitenciarului.

La solicitarea depusă se anexează volumul, în original, dar și o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că el este autorul lucrării.

Cererea ajunge, într-un final, la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice.

CNCS va desemna, în mod aleatoriu, 3 evaluatori din baza de date care vor stabili dacă lucrarea are sau nu caracter științific.

De precizat că identitatea acestora va fi confidențială, iar ei nu vor cunoaște numele autorului lucrării.

Amintim, Guvernul a suspendat până la 1 septembrie articolul de lege care prevedea că pentru fiecare lucrare scrisă în spatele gratiilor deținutului i se scad 30 de zile din pedepsă.

Până atunci, legea ar trebui schimbată, în condițiile în care, în ultimii ani, tot mai multe persoane condamnate devin, imediat ce ajung în spatele gratiilor, scriitori.

Printre cei care au ieșit mai repede din închisoare grație lucrărilor scrise în închisoare se numără George Copos, Gigi Becali și Mihai Stoica.