Confidenţialitate

Cetatea Oradea, fortăreaţa ridicată dintr-un vis – GALERIE FOTO

Simbol al oraşului Oradea, Cetatea are o istorie ce se întinde pe o durată de peste 900 de ani. Prima atestare documentară s-a făcut în anul 1113, însă prima piatră de temelie a fost pusă în anul 1077.

Legenda spune că prinţul Ladislau al Ungariei, pe când  se afla la vânătoare prin Țara Crișurilor, a ajuns într-o poiană largă, străjuită pe ambele părți de apele Crișului Repede. A adormit repede, obosit fiind după goana cerbilor. În vis i s-a arătat un înger, care i-a cerut să înalțe o mănăstire.

Prinţul Ladislau ridică astfel, în 1077,  o mănăstire catolică. În jurul anilor 1092-1095, mănăstirea este ridicată la rang de episcopie, acela fiind momentul de început al cetăţii Oradea.

De-a lungul timpului, Cetatea a avut trei forme. Iniţial a fost clasică, cu o formă circulară şi cu şanţ sec. Această formă a rezistat până la 1241, când au venit tătarii şi au ars totul în calea lor.

După 1241, apare Cetatea heptagonală, cu ziduri duble de piatră, ridicate la aproximativ 10 metri distanţă unul de celălalt, păstrându-se însă şanţul sec.

La 1570, se ridică Cetatea în forma pentagonală, în bastionar italian nou. Apare şi un şant lat de aproximativ 60-80 de metri, şi o adâncime de 4-6 metri, umplut cu apă termală.

Încăperile în care se mai păstrează tencuiala originală, aplicată “al secco”, de la începutul secolului al XVII-lea.

Morminte medievale din interiorul cetăţii.

Astăzi, Cetatea este martor al trecerii timpului, păstrându-şi farmecul medieval.

*Vizitarea oraşului Oradea şi a obiectivelor turistice din judeţul Bihor a fost realizată cu ocazia Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism, ediţia a II-a, cu sprijinul Oradea City Tour şi a Şcolii de Ghizi Oradea.