Confidenţialitate

Ce este și cum se manifestă migrena

Migrena este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite boli cunoscute de omenire care se manifestă atât prin crize de dureri de cap, cât şi prin stări oscilante.

Migrena afectează între 10 și 15% din populaţia generală, bolnavii fiind de multe ori incapabili de a efectua lucruri banale în momentele de criză migrenoasă.

Dr. Iulia Coandă, medic specialist neurolog, ne oferă mai multe detalii despre migrenă.

Migrena este un tip de cefalee, frecvent întâlnit în populație, cu mecanism complex care se manifestă frecvent prin durere unilaterală, adică pe o singură jumătate a capului, care însă se poate muta și pe cealaltă jumătate.

Majoritatea oamenilor descriu durerea ca fiind intensă și ca având caracter pulsatil. Migrena poate începe oricând, inclusiv poate trezi pacientul din somn și de obicei durează peste 4 ore, putând dura chiar și o săptămână. Există două forme importante: cu aură sau fără aură.”

“Migrena poate asocia fono și fotofobie, adică intoleranță la sunete și la lumină, cât și senzație de greață și poate fi agravată de activitățile zilnice uzuale. Nu există o dietă specifică a migrenosului, însă este indicat să se evite consumul de cafea, ciocolată, alcool, îndulcitori artificiali și mezelurile ce conțin nitriți.”, spune Dr. Iulia Coandă.

Atenție, durerea de cap severă, peristentă, apărută brusc în timpul zilei sau care trezește din somn, asociată cu pierderea echilibrului, dificultăți la vorbire sau paralizii poate avea drept cauză un atac vascular cerebral și necesită asistență medicală de specialitate, de urgență.