Confidenţialitate

Ce ați face dacă ați fi liderul PSD sau al PNL?

Indiferent că ai sau nu guvern de tehnocrați independenți politic, majoritatea parlamentară e o chestiune serioasă ce îți poate permite nu numai să dobori guvernul ci și să schimbi codul penal dacă vrei, sau să schimbi legea electorală chiar înainte de alegeri.

Intrat mai pe furiș în Parlamentul anului 2012, pe listele USL, după ce îl trădase pe Traian Băsescu și PDL-ul, UNPR-ul lui Gabriel Oprea și crescut în trei ani numărul de parlamentari de la 15 la 64. Are adică aproximativ 10 procente din voturi, ceea ce înseamnă că poate face majoritate fie cu PNL fie cu PSD, în funcție de necesități.
Mie mi se pare destul de clar faptul că în săptămâna care a trecut de la cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva liderului acestei armate, generalul Gabriel Oprea, s-au purtat intense negocieri politice.

Deși deciseseră să semneze un protocol prin care să meargă în alegeri pe liste comune, în această dimineață, înainte de votul de ridicare a imunității din Senat, PSD-ul și UNPR-ul nu au mai semnat protocolul, semn că lui Dragnea i s-a părut un preț prea mare apărarea lui Oprea de procurori… pentru ce? Pentru o majoritate pe care o poate face oricum prin racolarea parlamentarilor UNPR, în cazul în care Oprea și acest partid nu vor mai avea nicio perspectivă.

În partea cealaltă, la liberali, e clar că s-au făcut de asemenea unele calcule, căci Oprea a fost cel care în final a înclinat și balanța susținerii unui guvern de tehnocrați, chiar dacă apărase guvernul Ponta, din care și Oprea făcea parte, până l-a dat jos strada.

Altfel spus, viața politică devine mai complicată după previzibila ieșire din scenă a generalului și transformarea parlamentarilor săi în electroni liberi, aflați în căutarea unui stăpân. Cu ajutorul lor PNL-ul poate schimba de exemplu legea electorală, iar PSD-ul își poate păzi actuala lege electorală.

În același timp, acest tip de joc politic, care poate fi numit flexibil într-o formulare foarte eufemistică, sau dea dreptul cinic, într-o formulare mai directă, afectează viața politică din România de cel puțin 15 ani. L-a inaugurat Dan Voiculescu, dacă mai țineți minte, iar Oprea doar a continuat acest model, sărind din barca lui Năstase, într-a lui Băsescu, iar apoi din nou în cea a lui Ponta, pentru ca în final să colaboreze foarte bine cu Iohannis… pentru un girofar.

Ce ați face dacă ați fi liderul PSD sau al PNL?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ce-ati-face-daca-ati-fi-liderul-psd-sau-al-pnl-03-februarie