Confidenţialitate

Cât de important este magneziul pentru sănătatea organismului nostru?

Magneziul este un mineral foarte important pentru nevoile corpului și pentru numeroase procese biologice. Reglează funcția cerebrală, cardiacă și musculară. Pe lângă acestea, magneziul joacă un rol și în reglarea nivelului calciului.

Astfel, deficitul de magneziu conduce la scăderea cantității de calciu din organismul nostru, situație care poartă numele de hipocalcemie. Deficitul de magneziu poate conduce și la dereglarea echilibrului pentru alți nutrienți precum potasiu, zinc, cupru și vitamina D.

Balanța calciu-magneziu este afectată la persoanele cu probleme endocrine, consumatorii de alcool și vârstnicii. De asemenea, bolile digestive cronice sau consumul unor medicamente, precum diureticele, sunt cauze ale dezechilibrului acestor două minerale.

Simptome frecvente ale deficitului de magneziu și calciu sunt astenia, durerile de cap, scăderea apetitului, insomnia și crampele sau spasmele musculare. Pot apărea tulburările de memorie și apatia. Există pericolul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Crizele de tetanie încep prin amorțeli la nivelul limbii, degetelor și picioarelor, dureri și fasciculații musculare și uneori convulsii. Se asociază și cu atacuri de panică.

Magneziul se găsește în legumele verzi, în special în frunze. Semințele, cerealele, nucile, mazărea și fasolea sunt bogate, de asemenea, în magneziu. Vitamina B6 ajută la asimilarea acestuia.

Atenție – suplimentele cu magneziu nu sunt indicate celor cu probleme renale sau biliare deoarece pot agrava simptomele.