Confidenţialitate

Când trebuie să ne vaccinăm antitetanos?

Tetanosul este o boală infecțioasă cauzată de infectarea rănilor cu o bacterie care supraviețuiește mulți ani pe sol, în praf și deșeurile animale sub forme rezistente numite spori.

Obiectele murdare, vechi, care au venit în contact cu pământul, pot fi contaminate cu sporii bacteriei tetanosului.

Atunci când ne înțepăm sau ne tăiem cu aceste obiecte, microorganismele ajung în rană, se înmulțesc și produc o toxină care trece în sânge și apoi în nervii care controlează mișcarea, afectând musculatura corpului.

Astfel, tetanosul se transmite prin contactul cu mediul înconjurător și nu de la persoanele infectate la cele sănătoase.

Simptomele constau în spasme musculare severe și incontrolabile. Pot fi afectați și mușchii care controlează respirația, conducând la asfixie și deces.

Tetanosul se instalează la persoanele care nu au fost vaccinate împotriva bacteriei cauzatoare sau la cei care au fost vaccinați, dar și-au pierdut imunitatea după 5-10 ani.

Este foarte important să știți când ați făcut ultima revaccinare pentru tetanos.

Orice rană deschisă poate fi contaminată. Dacă nu aveți siguranța că sunteți protejați împotriva tetanosului chiar și când rana este mică, prezentați-vă urgent la camera de gardă unde puteți primi vaccinul, care este sigur inclusiv pentru femeile gravide.