Confidenţialitate

Bronșitele acute și cronice – afecțiuni comune ale căilor respiratorii

Bronșita acută reprezintă inflamarea bronhiilor soldată cu producerea de mucus în exces care conduce la tuse și expectorație.

Bronșita poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Apare în general în urma unei răceli banale a cărei etiologie este o infecție virală ce interesează căile respiratorii superioare, dar care s-a complicat cu o suprainfecție bacteriană ce afectează bronhiile și de regulă se tratează fără mari dificultăți. Dar există și bronșită cronică.

În cazul bronho-pneumoniei obstructive cronice, numită pe scurt BPOC, plămânii nu funcționează corect. Agresiunile din mediul înconjurător la care sunt supuse căile respiratorii conduc la deteriorarea plămânilor ireversibil de această dată.

Când acest lucru se întâmplă, pereții alveolelor respiratorii se rup, spațiile pulmonare se inflamează și se umplu cu mucus și oxigenul nu mai poate fi transportat cu ușurință între aerul inspirat și sânge.

Bronșitele sunt afecțiuni ce pot fi tratate cu succes de către medicul de familie, care decide dacă este nevoie și de un alt specialist pentru diagnostic diferențial și tratament specific.