Confidenţialitate

Arestări în dosarul zecilor de refugiați găsiți morți într-un camion abandonat în Austria

Poliția din Ungaria a arestat patru persoane în dosarul camionului plin cu refugiați morți descoperit ieri în Austria. 71 de persoane au murit în vehiculul abandonat pe o autostradă – se presupune că ele veniseră din Siria. Printre zecile de morți se numără un bebeluș de cel mult doi ani. Trei dintre suspecți sunt bulgari, iar cel de-al patrulea – afgan.

Autoritățile austriece au anunțat că printre cadavrele în descompunere au găsit documente de călătorie emise în Siria, așa că presupun că victimele sunt din această țară.

Este vorba despre 59 de bărbați, majoritatea în vârstă, 8 femei și patru copii. Cea mai mică victimă este o fetiță și are cel mult 2 ani.

Șeful Poliției din Burgenland a făcut un apel la familiile refugiaților să sune la numele de urgență puse în funcțiune dacă rudele lor nu au mai dat niciun semn de viață de câteva zile.

Cât îi privește pe cei 4 suspecți, autoritățile austriece au explicat că au ajuns la ei cu ajutorul foii de parcurs găsite în camionul abandonat pe autostrada ce leagă Ungaria de Austria.

,,Credem că unul dintre suspecți, cetățean bulgar de origine libaneză este proprietarul camionului. De asemenea, bănuim că alți doi suspecți, arestați, tot bulgari, nu știm exact de unde au venit, sunt șoferii care au condus camionul.,, a declarat un reprezentant al Poliției Austriece.

Cei patru arestați se află în custodia Poliției Ungare. Alte 20 de persoane au fost audiate.

 

Camionetă plină cu refugiați, răsturnată pe o autostradă din Ungaria

 

Zece persoane au fost rănite cînd o camionetă cu cel puțin 18 refugiați sirieni la bord s-a răsturnat, în această dimineaţă, pe o autostradă din Ungaria.

Maşina ar fi fost condusă de un român. Bărbatul a fost arestat pentru trafic de persoane, după cum transmite corespondentul EuropaFM, Dan Turcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

De altfel, și Ministerul de Externe din București a confirmat că 18 conaționali au fost reținuți în ultimele zile în Ungaria – cei mai mulți, în Budapesta, spune purtătoarea de cuvînt a instituției, Raluca Lunculescu:

raluca mae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Numărul refugiaților înecați în Marea Mediterană crește

 

Și în largul coastelor libiene, sute de oameni au murit săptămîna aceasta: două ambarcaţiuni s-au scufundat în Marea Mediterană. Una dintre ele avea la bord 400 de pasageri, cu mult peste capacitate.

Prima ambarcaţiune care a cerut ajutor avea aproape 50 de persoane la bord.

Cea de-a doua era însă înţesată de oameni şi s-a scufundat ulterior, avand aproximativ 400 de pasageri.

Oficiali libieni au anunţat că 200 de persoane au fost salvate de Paza de Coastă, însă mulţi ar fi rămas blocaţi în cala ambarcaţiunii care s-a scufundat.

Un centru de detenţie pentru imigranţi ilegali – situat la vest de Tripoli – a primit 147 de persoane.

Cel puţin 100 de cadavre au fost aduse la un spital libian.

Între victime s-ar afla refugiaţi din Siria, Bangladesh şi din mai multe ţări subsahariene.

Miercuri, în cala unei ambarcaţiuni aflate în largul coastelor libiene au fost găsite cadavrele a cel puţin 51 (una) de persoane. 3000 au fost insa salvati de o nava suedeză care a andocat în portul Palermo.

Aproximativ 2.400 de oameni au murit anul acesta încercând să traverseze Mediterana către Europa. Alte peste 100.000 de persoane au reuşit să ajungă în Italia, iar alte 160.000 au traversat marea în Grecia.

 

Datele Organizației Națiunilor Unite

 

Agenția ONU pentru Refugiați a anunțat că peste 300 de mii de refugiaţi au traversat Marea Mediterană anul acesta în încercarea de a ajunge în Europa.

Aproximativ 2 mii 500 au murit sau au fost dați dispăruți. Organizația Mondială a Migrației, pe de altă parte, a criticat în termeni categorici Guvernul Ungariei, care a ridicat un gard de 175 de kilometri la granița cu Serbia – astfel de demersuri nu fac decît să-i ajute pe traficanții de persoane, spune organizația.

200 de mii dintre refugiații care au trecut Mediterana anul acesta au ajuns în Grecia și mai bine de 100 de mii – în Italia.

Diferența față de anul trecut este evidentă: pe întreg parcursul lui 2014 au ajuns în Europa 219 mii de persoane. 2 mii 500 dintre cei care au traversat marea – adeseori, la bordul unor ambarcațiuni improvizate – au murit sau sunt în momentul de față dați dispăriți.

Datele publicate de Agenția ONU pentru Refugiați nu include victimele de pe cele două ambarcațiuni care s-au scufundat în largul coastelor Libiei săptămîna aceasta: se presupune că ele transportau aproximativ 500 de persoane.

Organizația Internațională a Migrației, pe de altă parte, constată că peste 100 de mii de refugiați au cerut azil în Ungaria. Insituția consideră că gardul anti-imigrație ridicat de Guvernul lui Viktor Orban în sudul țării complică situația și ajută, de fapt, rețelele de trafic de persoane. “Ungaria agravează adevărata problemă”, susține organizația: dacă ridici un zid, traficanții pur și simplu vor cere mai mulți bani de la refugiații pe care îi transportă.

“Avem zeci de ani de experiență care ne arată că zidurile nu au eliminat niciodată problema”, adaugă organizația. Cabinetul de dreapta al Ungariei se gîndește chiar să trimită armata la granița cu Serbia și să instituie “zone speciale de tranzit” sau sancțiuni pentru avarierea gardului de la frontieră.