Confidenţialitate

A murit actorul Marin Moraru

Marin Moraru contur doliu

Actorul Marin Moraru era internat în spitalul „Elias” din 10 august.

Marin Moraru avea 79 de ani și s-a stins din viață duminică după-amiază.

Surse medicale spun că actorul Marin Moraru a decedat în jurul orei 17.30.

Directorul medical al Spitalului „Elias”, Dana Safta, a anunțat că actorul a murit „în urma unei grele şi necruţătoare suferinţe”.

Marin Moraru s-a născut la 31 ianuarie 1937, în Bucureşti.

În ultimii ani, s-a retras din viața publică, dezamăgit de modul în care se desfășura activitatea în unele teatre dar și de emisiunile de divertisment difuzate de posturile de televiziune. (Foto: Marin Moraru la TVR)

De altfel, în ultimul interviu acordat TVR,  („Profesioniștii”, Eugenia Vodă), Marin Moraru a vorbit despre faptul că nu intrase în televiziunea publică de 30 ani și despre nedreptățile care consideră că i s-au făcut în timpul vieții.

Marin Moraru își amintea, cu nostalgie, că oamenii au ajuns să îl cunoască din piesele de teatru TV jucate în direct și din piesele de teatru înregistrate la radio. Interviul integral – AICI.

marin-moraru-3_17027100

Dintre rolurile sale memorabile, îl amintim pe Take, din comedia „Take, Ianke și Cadîr”, în care a jucat alături de Radu Beligan (Ianke) și Gheorghe Dinică (Cadîr). Foto: Ziarul Metropolis

Și totuși, unul dintre maeștrii comediei din România mărturisea că, dincolo de scenă, a fost un om foarte serios.


„Toată lumea credea că la mine acasă trebuie să fie o veselie contagioasă. Iar nevastă-mea le-a tăiat de la început această idee pentru că la mine…nu se prea râde. Din cauza mea. Sunt foarte trist. Nu știu, cred că lumea asta mă întristează.”


 

in_take_ianke_si_cadir_alaturi_de_marin_moraru_si_gheorghe_dinica

 

„Marinuș”, cum îi spuneau apropiații, ar fi vrut în tinerețe să devină inginer și a fost atras de meseria de aviator. După ce a intrat la Politehnică, și-a dat seama că nu este făcut pentru științele exacte. A decis să încerce să devină actor, dar a picat -în 1957 – primul examen la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (astăzi, UNATC).


„Toți prietenii mei din copilărie îmi spuneau Marinuș”. Noi am fost cunoscuți prin Teatru TV și Teatru Radiofonic, când se aprindea becul roșu, și scăpa cine putea… Cei care conduc aceste întreprinderi cred că trebuie să facă cu totul altceva.


A fost admis, însă, după al doilea examen de admitere. Marin Moraru a absolvit Institutul de Artă Teatrală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea. Rolul său de diplomă a fost Agamiţă Dandanache („O scrisoare pierdută”, I.L.Caragiale).

Imediat după ce încheie studiile la Institut, este angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat între 1961 și 1964.

A ajuns în București în 1965 și a jucat timp de trei ani la Teatrul de Comedie. Din 1968, a fost angajat al Teatrului L.S. Bulandra, până în 1971, când intră în trupa Teatrului Național București.

Între 1974 și 1980, Marin Moraru a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Ulterior, a reveni la Teatrul Național București. A fost, din anul 2002, „Societar de onoare” al TNB.

În paralel cu activitatea din teatru, Marin Moraru este distribuit în mai multe filme importante din anii 1970-1980, precum „Actorul și sălbaticii” &  „Operațiunea Monstrul”, în regia lui Marcus Manole, „Cuibul de viespi” – regia Horea Popescu, „Concurs” & „Faleze de nisip” – regia Dan Pița.

Marin Moraru a jucat și în seriale TV, precum „Inimă de țigan” & „Iubire și onoare”.

A fost recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră la ediția din 2009 a Premiilor GOPO. Trei ani mai târziu, a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” din București (Piața Timpului). De asemenea, în 2015 i-a fost acordat Premiul de Excelență în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF 2015.

Marin Moraru a fost căsătorit cu Lucia Moraru, fost redactor la postul public de radio, departamentul muzical.