Confidenţialitate

Instituțiile publice nu mai au voie să facă schimb de date personale între ele fără acordul persoanei vizate

Instituțiile de stat din România nu vor mai avea voie să facă schimb de date personale între ele fără acordul persoanei căreia îi aparțin aceste date.

Așa a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Magistrații s-au pronunțat într-un proces colectiv – judecat de Curtea de Apel Cluj.

Mai mulți avocați au primit decizii de impunere de la Casa Județeană de Sănătate pentru că nu și-au plătit contribuțiile la sistemul de asigurări.

Datele lor au fost transmise de către ANAF reprezentanților CNAS – ceea ce reprezintă un abuz fiscal, spune unul dintre avocați – Smaranda Bara.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Solicitată de avocați, Curtea Europeană de Justiție a răspuns că se opune transferului de date persoane între 2 instituții de stat.

Acest lucru va fi permis acum numai după ce persoana vizată își dă acordul, afirmă Smaranda Bara.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Potrivit decanului Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, toate instanțele din România trebuie să țină cont de decizia CJUE.
”Hotararea  arata ca  doua sau mai multe autoritati administrative nu vor putea sa comunice intre ele date personale fara acordul persoanelor respective. Cu alte cuvinte, in momentul in care merg sa declar la Fisc venitul meu, doar Fiscului i l-am declarat si atat. Fiscul, daca vrea sa comunice propria mea declaratie de venit unei alte autoritati, trebuie sa-mi ceara ori acordul, ori sa ma incunostinteze in prealabil, sa arate scopul comunicarii unei astfel de informatii’, a spus avocatul.