Confidenţialitate

Atac armat în Oregon, SUA – 9 persoane au murit și alte 7 au fost rănite

Bilanţul atacului armat din statul american Oregon este de 9 morţi şi 7 răniţi – anunţă FBI.

Un tănâr a deschis focul cu o armă automată în incinta unui colegiu, după care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Un martor a povestit anchetatorilor că atacatorul le-a cerut victimelor să spună ce religie au înainte să înceapă să tragă.

Președintele Barack Obama a denunțat crimele în masă, devenite, în opinia liderului american, ”o rutină” în Statele Unite.

 

Atacul a avut loc în prima săptămână de cursuri la un colegiu dintr-un oraș situat la aproape 300 de kilometri Portland.

Atacatorul – ucis în schimbul de focuri cu polițiștii – a fost identificat drept Chris Harper Mercer, în vârstă de 26 de ani.

Autoritățile nu au vorbit despre motivul gestului comis de tânăr, însă un martor susține că acesta le-a cerut victimelor sale să spună ce religie au înainte să deschidă focul.

O altă studentă a povestit pentru BBC haosul creat imediat după ce s-au auzit focurile de armă: ”m-am uitat în jurul meu și am vazut oameni care fugeau din cladire, plangeau si tipau..era un haos…mi-am intrebat profesoara ce se intampla…mi-a spus că nu stie, dar trebuie să fugim, sa mergem mai departe”.

Deși anterior se vorbea de 13 persoane decedate, poliția a revenit și a anunţat că 9 persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite.

La câteva ore după atac, preşedintele american Barack Obama a denunțat uciderile în masă. În discursul său, extrem de dur și sarcastic, a cerut din nou Congresului să înăsprească măsurilor de control cu privire la armele de foc.

Nu suntem singura tara din lume care are oameni cu boli mintale sau care vor sa fac rau altor oameni, dar suntem singura tara dezvoltata din lume care vede aceste asasinate in masa la fiecare cateva luni. Într-un fel a devenit o rutină, relatarile au devenit o rutină, reactia mea de aici a devenit rutina, am devenit amorțiți în fața unor astfel de lucruri. Nu poate fi atât de ușor pentru cineva care vrea să facă rău altcuiva să pună mâna pe o armă”, a spus liderul de la Casa Albă.