Confidenţialitate

La București și în alte cinci capitale est-europene s-au deschis centrele NATO de integrare a forțelor

Cele sase unități NATO de integrare a forțelor (NFIUs) își încep oficial astăzi activitatea.

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut acest anunț la Vilnius, în Lituania, acolo unde se află una dintre cele șase unități.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele șase unități nu sunt baze permanente NATO, ci niște centre în care vor lucra aproximativ 40 de militari, jumătate aparținând țării gazdă, jumătate altor state aliate. Centrele vor fi o legătură permanentă  între armatele naționale și celelalte armate NATO,  după cum a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Fiecare unitate va avea un rol cheie în planificarea și desfășurarea exercițiilor NATO și în caz că este nevoie, de a facilita deplasarea de forțe.

De asemenea, se asigură că  dacă se impune să mutăm forțe dintr-un loc în altul, atunci asta se va face eficient și repede.Prin înființarea acestor unități, vrem să transmitem un mesaj clar: nici un aliat NATO nu e singur, NATO este aici și este gata!,,

Înființarea acestor centre face parte dintr-un plan amplu de adaptare a Alianței la agresiunea Rusiei în Ucraina.

Planul mare prevede mărirea Forței de reacție rapidă a NATO până la  40 de mii de soldați. O parte dintre aceștia, câteva mii, constituie o forță capabilă să se deplaseze în orice zonă de conflict în cel mult 48 de ore.

Secretarul general al NATO spune că toate aceste măsuri vor fi menținute, mai ales că Rusia nu pare să dea înapoi în Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

03 sept-13 Stoltenberg NATO is ready

,,Rusia are o responsabilitate specială, pentru că nu dă înapoi și continuă să-i sprijine pe separatiști și să violeze acordul de la Minsk.,,

Potrivit unui anunț al Alianței, cele sase unități NATO de integrare a forțelor vor fi pe deplin funcționale până în vara anului viitor și este posibil ca numărul lor să crească.