Confidenţialitate

Polonia va primi armament greu american

Americanii isi vor aduce tancurile în două baze din Polonia la jumătatea anului viitor, a anunțat ministrul Apărării de la Varșovia.

Statele Unite anunţau – în iunie – că vor mobiliza temporar armament greu în ţările baltice, Polonia, Bulgaria şi România. Armamentul greu, dar și vehicule de luptă cu echipamentul aferent vor fi aduse în cadrul unei brigade pe flancul de est la NATO. Totuși nu vor fi mobilizate trupe.

Desfășurarea de forță va avea loc la jumătatea anului viitor. Autoritățile de la Varșovia, împreună cu aliații americani au stabilit două baze în care armamentul greu va fi găzduit – în vestul și nord-estul Poloniei. Potrivit ministrului polonez al Apărării a anunțat că detaliile vor fi stabilite în urma unor întâlniri cu miniștrii apărării din statele membre NATO de la începutul lunii octombrie.

Este pentru prima dată când armament greu american va fi staționat în state membre NATO, care în epoca Războiului Rece făceau parte din zona de influență sovietică. Pentagonul preciza în iunie că între cele 250 de piese de armament greu se află 90 de tancuri grele de tip Abrams, 140 de vehicule blindate de tip Bradley şi 20 de tunuri autopropulsate. În replică, președintele rus, Vladimir Putin a anunțat consolidarea arsenalului rusesc şi mobilizarea a peste 40 de noi rachete intercontinentale până la sfârşitul acestui an.