Confidenţialitate

La Institutul Inimii din Târgu Mureș sunt realizate operații pe inima copiilor fără deschiderea cordului

Doctorii speră ca această intervenție să devină una uzuală. Terapia intervențională este rapida și fără traumatizarea pacientului, iar asta înseamnă o perioadă de vindecare mai scurtă. Doctorul Horațiu Suciu spune că lunar 20 de copii ar necesita astfel de intervenții și nu s-ar mai duce în străinătate. În cadrul proiectului derulat la Targu Mureș, mare parte din suma de 5 milioane de euro este alocată pentru 100 de intervenții chirurgicale, 25 de terapii intervenționale și 20 de altfel de proceduri.

Proiectul își propune și crearea unui rezervor de medici de specialitate în acest domeniu și atestarea lor în nomenclatorul meseriilor.
În ceea ce privește terapia adulților, profesorul Radu Deac, părintele transplantului cardiac, spune că evoluția în domeniu este uimitoare, inclusiv transplantul de inimă artificială, care acum câțiva ani părea ceva irealizabil la noi în țară. Și acum se face la Tg Mureș.

Singura problemă este că a scăzut numărul donatorilor față de anul trecut, când a fost un vârf de generozitate. Se pun însă bazele unei colaborări cu Bulgaria, având în vedere că suntem acceptați cu rezerve în zona eurotranspantului, a țărilor din Europa de Vest.