Confidenţialitate

BAC 2015: Zece profesori din Botoşani sunt anchetaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Judeţean

Dascălii au corectat, la bacalaureat, lucrări ale elevilor din Vaslui, iar notele pe care le-au dat diferă cu mai mult de un punct şi jumătate faţă de cele acordate în urma contestaţiilor depuse de candidaţi.

Numai în judeţul Vaslui peste 1.300 de absolvenţi de liceu au depus contestaţii după afişarea notelor de la bacalaureat. În urma recorectării lucrărilor 441 de teze au primit note modificate. 60 au scăzut, iar 381 au crescut. Unii dintre elevi au primit după recorectarea lucrărilor note mărite şi cu 3 sau 4 puncte.

Cazurile în care notele primite după contestaţii sunt considerabil mai mari decât cele iniţiale sunt foarte multe. De exemplu o elevă olimpică la limba română a fost notată iniţial cu 6, iar după contestaţii a primit nota 9. Părinţii şi elevii spun că de vină pentru această situaţie ar fi noul sistem de corectare, introdus anul acesta de Ministerul Educaţiei.

Pentru prima dată, lucrările dintr-un judeţ au fost trimise în altul pentru evaluare. Iar primele măsuri împotriva profesorilor care au greşit vor fi luate la Botoşani, unde au fost corectate lucrările venite din Vaslui. În funcţie de rezultatele anchetei, dascălii care au comis erori riscă sancţiuni financiare sau interdicţia de a mai corecta lucrări la următoarele sesiuni de bacalaureat.