Confidenţialitate

Spectacolul “Dineu cu proşti”, în topul preferinţelor lui Radu Beligan

Dineu cu proşti, spectacolul ce face senzaţie pe scena Teatrului Tineretului în această vară, este apreciat nu doar de iubitorii de teatru, ci şi de mari nume ale scenei: printre cei care asistă de câte ori au ocazia la comedia scrisă de Francis Veber se numără şi Radu Beligan. Acesta a fost prezent în Sala Mare a Teatrului Tineretului la cea mai recentă reprezentaţie a Dineului, a savurat repricile pline de umor ale protagoniştilor, iar la final i-a aplaudat îndelung pe HORAŢIU MĂLĂELE, ION CARAMITRU, MEDEEA MARINESCU, ALEXANDRU BINDEA, COSTINA CIUCIULICĂ, TEODORA MARES, DORIN ANDONE, TOMI CRISTIN şi ALEXANDRU GEORGESCU. Maestrul a avut doar cuvinte de laudă la adresa spectacolului jucat cu casa închisă şi a promis că nu va pierde reprezentaţiile aniversare ale Dineului cu proşti ce vor marca ziua de naştere a lui Horaţiu Mălăele.

Pornind de la reprezentaţia aniversară programată pe 1 august, Dineul se va juca, la cererea publicului, şi pe 31 iulie. 

În savuroasa partitură la care sunteţi invitaţi pe 31 iulie şi 1 august, este vorba despre o joacă de oameni mari: un grup de intelectuali, plictisiţi de viaţa pariziană, se ţine de şotii: în fiecare miercuri seară se întâlnesc pentru un Dineu cu proşti. Adică fiecare dintre ei, după ce a scotocit după cel mai prost dintre proşti şi i-a întocmit cu meticulozitate dosarul, îşi aduce la întâlnirea simandicoasă exemplarul.

Peste scriitura desăvârşită a lui Francis Veber se aşterne, în regia impecabilă a lui ION CARAMITRU, suflul desăvârşit al unei distribuţii remarcabile: HORAŢIU MĂLĂELE în rolul prostului trist şi binevoitor; ION CARAMITRU, în rolul editorului versat; MEDEEA MARINESCU, amanta beţivă şi isterică; ALEXANDRU BINDEA, portărelul mucalit, care tace şi face; COSTINA CIUCIULICĂ/TEODORA MARES, soţia delicată, discretă, dar puţin nefericită; DORIN ANDONE/TOMI CRISTIN, un om de lume, degajat şi ALEXANDRU GEORGESCU, un medic precaut şi categoric.

HORAŢIU MĂLĂELE îi dă viaţă lui François, personaj pe al cărui schelet, sărbătoritul pune carne cu o migală desăvârşită, probabil cu aceeaşi scrupulozitate cu care François plămădeşte poduri din beţe de chibrit.  Astfel, preţ de o oră şi jumătate, prostia aproape inocentă, dar teribilă, a lui François răsare senină, cu o graţie burlescă: dacă după o gafă a lui François te aştepţi, din clipă-n clipă, să dea iar cu bâta-n baltă de mama focului, nu te înşeli. O s-o trântească mult, mult mai rău! Până când o să te doară pieptul de atâta râs. Însă pe fundul bălţii în care prostul loveşte, naiv şi sistematic totodată, cu bâta, se ascund profunzimi subtile, pe care bine-ar fi să nu le scapi din vedere. Nu că altminteri Dineul… n-ar fi delicios!

Ca întotdeauna, dincolo de tot amuzamentul, în comedie se înfige câte-o suliţă de tragic. În spatele prostului de menajerie se ascund drama şi tristeţea. Astfel încât, după ce te-ai zguduit de râs o oră şi jumătate, te trec fiori pe şira spinării când François, care se prinde în final de schemă, rosteşte cu lacrimile-n gât şi cu un tragism de care nu l-ai crede în stare pe un gogoman ca el: “Să vă gândiţi de 1.000 de ori înainte să spuneţi despre cineva că este prost!” Lecţia adevărată o încasează tocmai cei care se credeau geniali: “De două ore primesc palmă după palmă. Aţi reuşit să-i răzbunaţi pe toţi proştii, de la toate dineurile!”, rosteşte la final gazda festinului.

Aşadar, pe 31 iulie şi 1 august, de la ora 20:00 sunteţi aşteptaţi, cu mic cu mare, la un spumos DINEU aniversar, în Sala Mare, dotată cu aer condiţionat, a  Teatrului Tineretului. Biletele se găsesc la Casa de Bilete Startickets, de la Palatul Naţional al Copiilor, şi online pe startickets.ro şi bilete.ro.